СУД БИХ: Полицајци ослобођени оптужби за истребљење Бошњака

О.М.

29. 11. 2021. у 11:02

СУД БиХ изрекао је ослобађајућу пресуду Миодрагу Јосиповићу, Бранимиру Тешићу, Драгомиру Васићу, Данилу Зољићу и Радомиру Пантићу по оптужници за кривично дело геноцида у јулу 1995. године у Сребреници, јавља БИРН.

СУД БИХ: Полицајци ослобођени оптужби за истребљење Бошњака

Суд БиХ

Оптужницом некадашњим полицијским службеницима на терет се стављало да су помогли и подржали делимично истребљење бошњачког становништва Источне Босне у периоду од 12. до 19. јула 1995. године.

У пресуди се наводи да Тужилаштво БиХ није доказало оптужницу, ни присуство намере оптужених за истребљење Бошњака.

- Присуство полиције на одређеним локацијама није било довољно за осуђујућу пресуду - рекла је председавајућа судског већа Минка Крехо.

Јосиповић је оптужен у својству начелника Станице јавне безбедности Братунац и члана Штаба полицијских снага ЦЈБ Зворник, смештеног у СЈБ Братунац. Тешић је био заменик командира Полицијске станице у Братунцу, Васић начелник ЦЈБ Зворник, Зољић командант Посебних јединица полиције (ПЈП), а Пантић као бивши командир Прве чете ПЈП-а.

Оптужница у овом предмету подигнута је 2. октобра 2014. године. Суђење је почело 2. априла 2015. године и трајало је више од шест година. Према пресуди трошкови поступка падају на терет буџета БиХ. Пресуда није правоснажна и дозвољена је жалба.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)