ДОДИК У ИНТЕРВЈУУ ЗА "ГАРДИЈАН": Путин ме никада није издао

Танјуг

29. 11. 2021. у 08:50

СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик је у интервјуу за британски лист "Гардијан" поручио да неће поклекнути пред претњама западних санкција и пред скорашњи састанак са председником Русије Владимиром Путином рекао је да га Путин никада није преварио.

ДОДИК У ИНТЕРВЈУУ ЗА ГАРДИЈАН: Путин ме никада није издао

FOTO: Novosti

Додик је поручио да би га санкције и смањење финансирања од стране ЕУ само приморало да прихвати понуде за инвестиције из Кине.

- Чак мислим да ми се то допада - изјавио је Додик.

Он је најавио да ће се ускоро видети са руским лидером.

- Када одем код Путина, нема захтева. Он само каже ''у чему ја могу да помогнем?''. О чему год сам разговарао са њим, никада нисам био преварен. Не знам на чему другом да заснивам поверење, ако не на томе. У разговору са кинеским лидером Си Ђинпингом би он такође рекао "ако постоји нешто у чему могу да помогнем, ту сам" - казао је Додик.

Он је нагласио да његови планови не значе разбијање БиХ, и да и даље верује у Дејтонски мировни споразум, али да га је узурпирао "неизабрани страни фактор", који је преко позиције високог представника у БиХ наметнуо око 140 закона, без демократског мандата.

- Све невоље овде су направила четири неизабрана странца. Високи представници и три судије (именоване од стране Европског суда за људска права), странци, који се налазе у Уставном суду. Они се понашају као координисани злочиначки подухват против уставног уређења - изјавио је Додик.

Српски члан Председништва БиХ је поручио да неће поклекнути ни пред наговештајем Немачке о увођењу финансијских санкција против њега, као ни пред критикама Лондона, Вашингтона и Брисела.

- Наравно, нисам равнодушан, али нисам изабран да будем кукавица - изјавио је он за "Гардијан" у свом кабинету у Бањалуци.

Планови за враћање надлежности Републике Српске у више области биће на дневном реду седнице парламента РС 10. децембра, а Додик је нагласио решеност да то спроведе у дело након још једног периода преговора у трајању од шест месеци.

Он је поручио да ће предложити смањење садашње националне армије БиХ за половину.

- Ако то не желите, нећемо имати другог избора него да усвојимо, у складу са Уставом БиХ, формирање Војске Републике Српске, или да Републику Српску прогласимо демилитаризованом републиком - изјавио је Додик за "Гардијан".


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)