СКУПШТИНА У БИЛЕЋИ ПРЕД РАСПУШТАЊЕМ? О локалном парламенту ускоро одлучује Народна скупштина Републике Српске

Д. ЦУРАЋ

29. 11. 2021. у 11:36

ПОСЛАНИЦИ Народне скупштине Републие Српске на 19. седници, која је у току а која се наставља 30. новембра, разматраће као 20. тачку Дневног реда Владин предлог о распуштању Скупштине општине Билећа.

СКУПШТИНА У БИЛЕЋИ ПРЕД РАСПУШТАЊЕМ? О локалном парламенту ускоро одлучује Народна скупштина Републике Српске

Седница билећког парламента, Фото Д. Цураћ

Након што билећки парламент није заседао дуже од три месеца, одборници СНСД-а нису учествовали на две седнице, наставку шесте и седмој, а како су образложили чекају одлуку Народне скупштине која треба да се изјасни да ли ће грађани Билеће поново на изборе.

- Направљен низ пропуста у сазивању наставка шесте седнице и прекршен пословник о раду. Даљи рад СНСД-а у Скупштини општине Билећа ће зависити од одлуке Народне скупштине којој је Влада Српске упутила предлог о распуштању локалног парламента - истакао је председник клуба одборника СНСД-а у Скупштини општине Билећа Миодраг Шешлија.

На другој страни, начелник општине Билећа Веселин Вујовић, око којег је окупљена скупштинска већина сматра да нови избори у Билећи не би донели никакав помак, односно да је локални парламент након проблема које је имао профукционисао.

- Нови избори би били малтретирање грађана. Воља народа на последњим изборима би била поништена, а то због нечијих хирова из наше општине. Тачно је да смо каснили, али функционишемо, доносимо одлуке и зато сматрам да неће ни доћи до распуштања Скупштине - истакао је Вујовић.

Опозицију у Билећи, поред СНСД-а чине Социјалистичка партија, ДЕМОС И Српска радиклана странка "Војислав Шешељ", али ни ту нису сви сложни да би Билећи требали нови избори.

- Ми смо упутили иницитајиву да се не распусти Скупштина. Замолили смо наше посланике да добро елаборирају ту тачку и да виде има ли основа за распуштање, с обзиром на то да то није пракса. Не знамо шта би се добило распуштањем с обзиром на то да Билећа има веома пуно проблема и тих 30.000 марака, које би биле потрошене на изборе, био би још већи трошак на овакву ситуацију - рекла је ДЕМОС-ова одборница Бранка Радмиловић.

ПРЕВРЕМЕНИ ИЗБОРИ

УКОЛИКО Народна скупштина распусти билећки парламент, биће именован привремени орган који ће у року од 90 дана док се не распишу превремени избори вршити улогу билећке скупштине. Тај привремени орган чине три члана - представник Владе Републике Српске, Министарства финансија и један члан којег именује начелник општине Билећа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)