НЕУСТАВАН ЗАКОН О ЋИРИЛИЦИ Два члана вређају Бошњаке и Хрвате

О.М.

23. 11. 2021. у 14:31

ВЕЋЕ за заштиту виталног интереса Уставног суда Републике Српске утврдило је да су ”Законом о ћирилици” повређени витални национални интереси хрватског и бошњачког народа.

НЕУСТАВАН ЗАКОН О ЋИРИЛИЦИ Два члана вређају Бошњаке и Хрвате

Глас Српске

Како је саопштио Уставни суд повреда је утврђена у члану 10. и 14. став 2. Закона о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличког писма. То се односи на обавезу кориштења ћирилице на логотипима и називима културних и другихманифестација финансираним из јавних средстава, као и на прописане казне за организаторе који то непоштују.

- С обзиром на то да хрватски и бошњачки народ свој национални идентитет не повезују са ћириличким писмом, те како им је оваквим прописивањем ускраћена слобода у избору испољавања ове идентитетске одреднице, Веће је утврдило да је законодавац поступио супротно обавези да, на Уставом утврђен начини под једнаким условима, обезбеди гаранције очувања националног идентитета припадника свих конститутивних народа - саопштио је Уставни суд.

Појашњава се да спорни чланови Бошњаке и Хрвате доводе у неравноправан положај у уживању права гарантованих Уставом.

- Истом одлуком утврђено је да одредбама чл. 3, 5, 8. и 9, као и одредбама осталих чланова истог закона, нису повређени витални национални интереси Бошњака и Хрвата - наводи суд.

Закон је усвојен 15. септембра на Посебној седници Народне скупштине РС, након чега су Хрвати и Бошњаци покренули поступак заштите виталног националног интереса, сматрајући да су оба народа и писмо латиница доведени у дискриминаторски положај.

- Остали наводи из образложења Клубoва делегата не указују на повреду ниједног права из оквира заштите виталног националног интереса било којег народа посебно. Чињеница да се законодавац определио да уреди нематеријално културно наслеђе, с којим се идентификује један народ, пропуштајући да истим законским решењем уреди наслеђе друга два народа не представља, само по себи, повреду виталног националног интереса тих народа - истиче УС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)