КОВАЧЕВИЋ: На сцени пројекат грађења идентитета Бошњака на негирању других народа

С. М.

23. 11. 2021. у 18:31

САВЕТНИК српског члана Председништва БиХ Радован Ковачевић истакао је да је изузетно лоше ако Бошњаци желе да граде свој индентитет на порицању и негирању других народа који у БиХ живе одувек.

КОВАЧЕВИЋ: На сцени пројекат грађења идентитета Бошњака на негирању других народа

ФОТО РТРС

-То неће дати било какву шансу да градимо било какву заједничку будућност у БиХ. Очигледно је у питању пројекат грађења идентитета на негирању идентитета других у БиХ, што није добро, рекао је Ковачевић говорећи о изјавама Изетбеговића да Срби и Хрвати нису постојали у БиХ, већ само "добри Бошњани".

Он је додао да Република Српска жели да се води дијелог са представицима Бошњака и Хрвата, јер је то једини начин на који може да се тражи било каква карта за опстанак БиХ.

- Бошњаци константо желе да разговарају са свима у свијету о БиХ, али не желе да разговарају са којима, како они наводно тврде, желе да живе. То јасно показује да они желе само БиХ у којој има места само за њих. То је за нас неприхватљиво. Ми позивамо на дијалог, али за Бошњаке је неприхватљиво свако решење да за столом имате представнике Срба и Хрвата. Они желе да до решења дођу сами, односно да решење неко наметне, рекао је Ковачевић.

Он истиче да нико не треба да гаји наду да ће на тај начин да постигне било шта у БиХ. Он каже да политички представници бошњачког конститутивног народа за 26 година Дејтонском мировном споразуму никада нису дали шансу, те да је највећи проблем то да им је један дио међународне заједнице константно пружао подршку за такав приступ.

- Са представинима бошњачког конститутивног народа никада није било могуће водити дијалог о будућности БиХ, о томе да ли БиХ уопште може да функционише, да ли може да опстане, јер су они све време чекали да им неко са стране испуни све њихове политичке жеље, рекао је Ковачевић.

Ковачевић је навео да су они 26 година Дејтон искључиво посматрали као пролазно рјешење које ће да доведе до онога што је био њихов ратни циљ, а то је БиХ у којој нема мјеста за било кога другог осим за њих.Он каже да редовно комуницира са Бошњацима који живе у Републици Српској, који не мисле тако и не би никада тако ни гласали да не постоји притисак Исламске заједнице.

-Бошњаци у Републици Српској желе да живе у миру, желе да поштују Републику Српску и да живе добро са својим комшијама Србима и Хрватима и сви другим који у Републици Српској живе слободно, нагласио је Ковачевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЛОВАЧКИ САВЕЗ ПРЕТИ ТУЖБОМ КАРЛЕУШИ: Позвали и Топалка - шта он каже на то