ПРОТИВ НИКЛА И РУДНИКА: Негодовање мештана због геолошких истраживања на подручју Добоја и Петрова

Љ. ЂУРИЋ

22. 11. 2021. у 07:13

ГЕОЛОШКА истраживања, која по одобрењу Министарства енергетике и рударства РС на планини Озрен код Добоја и Петрова изводи компанија "Лyкос Балканс метала", аустралијског бизнисмена пореклом са тих простора Милоша Бошњаковића, нису наишла на добродошлицу код већег дела мештана на том подручју.

ПРОТИВ НИКЛА И РУДНИКА: Негодовање мештана због геолошких истраживања на подручју Добоја и Петрова

Угрожено извориште воде Прења на Озрену / Фото Љ. Ђ.

Озренци не желе да се овај природни драгуљ еколошки уништи, јер потенцијални инвеститор планира да по завршетку трогодишњег истраживања отвори и рудник, а и досадашње активности им већ наносе штету.

- На бази историјске грађе из Геолошког завода у Зворнику очекујемо бакар, цинк и олово. Врло често те базичне метале прате и племенити метали, сад је само питање да се геолошким истраживањима утврди њихова количина, има ли ту економије да се иде у следећу фазу инвестиција - изјавио је Бошњаковић на састанку са градоначелником Добоја Борисом Јериниће, од кога очекује подршку за добијање концесије и на том подручју.

Почетна подршка није изостала, па је Јеринић изразио очекивања да би то могло донети корист и тој локалној заједници.

- Истраживање се проширује на 50 квадратних километара, односно комплетно подручје Озрена биће обухваћено тим испитивањем - рекао је Јеринић.

Истраживања су показала да на површини има бакра, а према ранијим документима на Озрену има и других руда и метала, што је документовао и Геолошки Завод РС.

На најаве Бошњаковића да ускоро почињу и бушења на четири планиране бушотине, за што су припремљене и платформе и изграђени приступни путеви, побунили су се мештани. Посебно Сочковца, који је у документима обележен као подручје са великим налазиштима никла.

- Нећемо дозволити да нам уништавају путеве тешком механизацијом, бринемо за водоснабдевање, јер ће бушење променити ток подземних вода и извора. Већ су нам уништена имања, секу нам шуму без питања и прете када се успротивимо - каже Слободан Поповић из Сочковца.

ПРОШИРЕЊЕ РАДОВА

НАЧЕЛНИК Петрова, Озрен Петковић, каже да су обавили консултације са ресорним министарством, али да ће се о проширењу радова, изјаснити Скупштина општине.

- Знам да су копали по површини, а сазнао сам да су сада договорили и нека бушења, а како су нам стручњаци објаснили да има на том подручју и водоизворишта бићемо обазриви - каже Петковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)