ПРОМОЦИЈА ПРОИЗВОДА И ПРОИЗВОЂАЧА: Завршен пети Семберски сајам меса "Дворови 2021" (ФОТО)

Б.МИЛОШЕВИЋ

15. 11. 2021. у 17:53

"ПОЛИТИКА Републике Српске је да заштити домаћу производњу и омогући да у спољнотрговинском промету имамо једнак третман као и земље у окружењу. Једино БиХ није заштитила свог сељака, када је реч о увозу меса - све остале земље у окружењу јесу", рекао је Сташа Кошарац, министар спољне трговине у Савету министара БиХ, на отварању Семберског сајма меса у Дворовима.

ПРОМОЦИЈА ПРОИЗВОДА И ПРОИЗВОЂАЧА: Завршен пети Семберски сајам меса Дворови 2021 (ФОТО)

Фото: Б.МИЛОШЕВИЋ

Кошарац је истакао да у Семберији постоје одлични услови за производњу здраве хране, која треба бити снажан замајац развоју привреде, али и агротуризма на овим просторима.

Фото: Б.МИЛОШЕВИЋ

Иначе, овогодишњи Сајам, пети по реду, окупио је око 50 излагача из региона, произвођача меса и месних прерађевина, производа од млека и житарица и пчелињих производа.

Изложбеним простором се ширио мирис сушених кобасица, свежих чварака, димљених сирева, а на неколико штандова, мајстори-месари, приказивали су комплетан процес свињокоља, од транжирања, до топљења масти и справљања кулена.

Фото: Б.МИЛОШЕВИЋ

Посетиоци нису "штедели'' излагаче, па је уз пециво пекаре "Браћа Лазић" и ајвар фабрике "Танасић'' из Дворова, на штандовима било домаћинске дегустације кобасица и сирева. Истовремено, на платоу сајамског простора, Радомир Ђукић из Илијаша загревао се око казана и ракије "јабуковаче''. Како у шали рече, ракије мора бити, а како због суше нема шљиве и кајсије, може и ракија од разних врста јабука...

Фото: Б.МИЛОШЕВИЋ

Миленко Зупур, у име организатора Сајма истакао је да је су овакве манифестације увек добродошле, и излагачима и посетиоцима.

- Семберски сајам меса важан је за привреду Семберије и Републике Српске, за проширење и изградњу нових погона, те запошљавање младих, што је, поред размене искустава произвођача меса из региона, најважнији циљ оваквих манифестација. Ова здрава и квалитетна храна која је изложена на Сајму, може се послужити на било којој европској трпези и да се не постиди ни најпробирљивијег конзумента - рекао је Миленко Зупур.

Фото: Б.МИЛОШЕВИЋ

БОНУС ВИДЕО: 

КАКО ПРОВЕРИТИ РАДНИ СТАЖ: Јелица Тимотијевић из ПИО фонда у новој епизоди Фт1П

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

КАКО ДАНАС ИЗГЛЕДА ЗОРАН ВАНЕВ: Од Јужне пруге до Швице (ФОТО)