ПОД ВОДОМ КУЋЕ И ПУТЕВИ! Алармантна ситуација у Сарајевско-романијској регији, проглашено ванредно стање

М. РЕГОЈЕ

06. 11. 2021. у 08:12

ОПШТИНЕ Источна Илиџа, Пале и Трново прогласиле су ванредну ситуацију због незапамћених поплава које су услед обилних падавина задесиле ове локалне заједнице.

ПОД ВОДОМ КУЋЕ И ПУТЕВИ! Алармантна ситуација у Сарајевско-романијској регији, проглашено ванредно стање

Фото М. Регоје

Обилне падавине, које од петка не престају на подручју Сарајевско-романијске регије, проузроковале су изливање водотокова у Источној Илиџи и Трнову, где је поплављен велики број домаћинстава и предузећа.

Милош Кутлача, становник насеља Касиндо у Источној Илиџи, истиче да су становници целу ноћ провели напољу, покушавајући да одбране куће, али да тренутно нема шансе да се водена стихија обузда, јер киша непрестано пада.

Најалармантније је у насељу Војковићи, где вода прети да у потпуности поплави мост "Ратко Мочевић", и додатно угрози велики број домаћинстава.

Становници Војковића целу су ноћ, а и данашњи дан провели испред кућа, стрепећи за своје домове.

- Само да не дође до куће, имамо мало дете, већ је хладно, зима на прагу - каже један од становника које смо затекли у близини моста.

Мештани насеља Војковићи целу ноћ су провели напољу, са екипама из општине.

- Надамо се да ће киша престати, да не буде још веће штете од ове која је већ сада причињена - истичу становници Војковића.

У овом насељу се део обале већ обрушио и прети да ће повући оближњу пумпу, мотел, али и велики број кућа.

Више од 150 домаћинстава је угрожено, а становништво које је позвано да се евакуише не жели да напусти своје домове.

Начелник општине Источна Илиџа, Маринко Божовић је изјавио да тренутно велики број људи и екипа покушава да спречи воду да дође до осталих кућа.

- Штета на приватним објектима је огромна. Поплава прети да прекине путну комуникацију у Улици Друге сарајевске бригаде, код предузећа "Пут" поред каменолома, а бујица је поткопала и бензинску пумпу "Сас" и прети мосту - рекао је Божовић.

- Велики проблем стварају трупци који долазе из горњег дела Касиндолске реке и због тога на сваком од мостова мора да стоји по једна машина која прави брану - истакао је Божовић.

У општини Трново је ситуација такође алармантна, вода је ушла у око 100 кућа.

С обзиром да се и у наредном периоду очекују обилне падавине,а неуређена корита не могу примити велику количину воде, штаб за ванредне ситуације општине Трново донео је одлику да се, до даљњег, обуставља рад ЈУ ОШ "Свети Сава" Трново, као и превоз ученика средње школе до Источног Сарајева.

СТРАДАЛО СТАДО ОД 130 ОВАЦА

ПОРОДИЦИ Горана Голијанина из Трнова је у поплави страдало стадо од 130 оваца које, годинама, са супругом узгаја. Горан се из Будве, где је имао приватни бизнис, вратио у Трново и од пет грла оваца, дугогодишњим трудом и залагањем, створио стадо од око 150 комада.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

АНАСТАСИЈИ ТРАЧ ТЕШКО ПАО: Јелена открила у каквом су односу