ШМИТ БИ И ВОЈСКОМ НА ДОДИКА И РС! "Његов извештај написали су муслимани у Сарајеву и обавештајна служба, он га само потписао"

С. М. - Д. М.

04. 11. 2021. у 09:00

ДЕО међународне заједнице очигледно припрема терен да у случају нових сукоба у Босни и Хецеговини, које очигледно и сама потпаљује, већ унапред као главне кривце етикетира - Републику Српску и Србе.

ШМИТ БИ И ВОЈСКОМ НА ДОДИКА И РС! Његов извештај написали су муслимани у Сарајеву и обавештајна служба, он га само потписао

Еуфору продужен мандат, Фото АВАЗ

Јер, Кристијан Шмит, високи представник у БиХ, отворено се у свом извештају Савету безбедности УН сврстао на страну Бошњака, а Србе на челу са Милорадом Додиком означио као сепаратисте и највећу претњу миру и безбедности.

У документу који је послао на Ист Ривер, Шмит је отишао и корак даље: практично је позвао међународну заједницу да се припреми на рат, односно да појача међународно војно присуство у БиХ уколико "сепаратисти из Српске поново направе ентитетску војску".

Милорад Додик, Фото Д. Поздеровић

Шмит је навео да се БиХ суочава са највећом егзистенцијалном претњом у послератном периоду, а да Српска, на чијем челу је Додиков СНСД изазива нестабилности, не само у земљи, већ и у региону. Оптужио је Додика да руши Дејтонски споразум и да спрема "отцепљење РС без проглашења сецесије".

Додик је експресно узвратио, назвавши Шмита "окупатором":

- Његов извештај написали су муслимани у Сарајеву и обавештајна служба, а он га је само потписао.

Срђан Граовац, из Центра за друштвену стабилност, Шмитово "звецкање оружјем" види као припрему терена и позиционирање страна пред отварање преговора о РС и КиМ на пролеће наредне године:

- Реторика у БиХ се увелико заоштрава, најпре од стране Бошњака и актуелизације питања геноцида у Сребреници, које, по њиховом мишљењу, треба да докаже да је РС настала на злочину и да самим тим не треба ни да постоји. Сада имамо Шмита, који очигледно стоји на становишту бошњачке елите, САД и већине земаља ЕУ да БиХ треба да иде путем унитаризације. А помињање сукоба и рата има за циљ да ослаби позиције Српске, јер се људима тако шаље порука да је и та опција отворена уколико Бањалука не буде чинила неке уступке. С друге стране, Додик најавом усвајања закона о враћању надлежности покушава да ојача позиције Српске.

И Душанка Мајкић (СНСД), члан Комисије за одбрану и безбедност у Парламенту БиХ, каже, за "Новости", да је извештај који су писали Бошњаци који седе у канцеларији ОХР, у ствари списак жеља бошњачког политичког корпуса који је потписао Шмит:

- Очигледно је да ће Бошњаци максимално искористити Шмита да потенцирају причу о НАТО и БиХ, а видимо већ сада да он наставља политику Валентина Инцка. Колико год би Бошњаци желели да БиХ буде део НАТО, морају знати да за то нема сагласности. Српска ће чврсто бранити овај став и пратимо како се према НАТО односи Србија.

Кристијан Шмит, Фото Танјуг

Ненад Стевандић, шеф Српског клуба у Парламенту БиХ и председник Уједињене Српске, каже да је у великој дипломатској утакмици Шмит доживео пораз, а са њим и бошњачка политика која му је писала извештај:

- Кроз извештај Шмита покушава се извршити дестабилизација БиХ споља, јер се овим документом призива јаче "међународно војно присуство". Речником сарајевске политике, ово значи "пошаљите нам НАТО у БиХ". РС је за мирна решења и ми призивамо мир, а у миру војска не треба. Онима којима је рат у глави, они ће стално призивати НАТО.

ЕУ изразила велику забринутост

СИТУАЦИЈА у БиХ изазива велику забринутост у ЕУ и у фокусу је наших дипломатских активности. Свака реторика о поделама мора да престане. Све једностране акције које угрожавају територијални интегритет БиХ морају да престану. Мора да се крене у дијалог међу политичким лидерима, што је једини конструктивни начин да се реши ова криза - поручио је јуче портпарол ЕУ Петер Стано.

* * * * * * * * * *

НЕМЦУ НИЈЕ ДОЗВОЉЕНО ДА СЕ ОБРАТИ ПРЕД СБ УН

РАМПА МОСКВЕ И ПЕКИНГА НА ИСТ РИВЕРУ

НАКОН вишедневних преговора које су чланице Савета безбедности УН водиле у Њујорку, одлучено је да се Кристијан Шмит не обрати на синоћ заказаној седници о БиХ, што се тумачи као победа Русије и Кине које не признају наметнутог високог представника.

С друге стране, чланице СБ усагласиле су текст резолуције о БиХ, којом се продужава мандат Еуфора, а на инсистирање Москве из текста је избачена Канцеларија високог представника (ОХР).

Фото Архива

За Додика то што Шмиту неће бити омогућено да говори на Ист Риверу није изненађење:

- Било је очекивано да на наредним сесијама нема високог представника нити извештаја.

Али неки се понашају нелогично и мисле да треба да на разматрање ставе високог представника и да поднесе неки измишљени извештај који врви од неистина .

НАПОМЕНА:

Уклоњен је део текста, односно делови истог, у коме се тврди да је немачки дипломата Кристијан Шмит “нелегално изабран”.

Управни одбор Савета за провођење мира именовао је Шмита за новог високог представника у Босни и Херцеговини 27. маја 2021. године, након што је његов претходник Валентин Инцко поднео оставку.

Јасно дефинисана процедура именовања високог представника не постоји. Чињеница да именовање Шмита није потврдио Савет безбедности УН-а не чини га “нелегитимним” или “нелегално изабраним”.

Више детаља у анализи портала Раскринкавање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

ДИРЉИВ СНИМАК: Како су ученици испратили омиљеног професора у пензију - само што није заплакао