БиХ ЧУВА ДЕЈТОНСКА ФОРМУЛА: Шта се наводи у извештају Владе републике Српске Савету безбедности Уједињених нација

О. МАТАВУЉ

01. 11. 2021. у 07:33

БиХ би могла бити изузетно функционална ако јој се омогући да примењује Устав БиХ.

БиХ ЧУВА  ДЕЈТОНСКА ФОРМУЛА: Шта се наводи у извештају Владе републике Српске Савету безбедности Уједињених нација

Фото: Printskrin

Може бити стабилна и успешна земља, али се таква будућност може изградити само у складу са Дејтонским споразумом, на чему Република Српска заснива све своје политичке активности. Поштовање дејтонске формуле децентрализованог равноправног управљања једини је пут ка изградњи успешне БиХ.

То се наводи у 26. извештају Владе РС упућеном Савету безбедности Уједињених нација пред предстојећу седницу о БиХ. Појашњава се да су "Дејтон" незаконитим поступцима урушавали многи високи представници, настојећи да децентрализовану земљу замене унитарном државом - што је био ратни циљ бошњачке војске.

- Високи представници су, правно бесмисленим одлукама и присилом, испунили добар део тог плана, успоставивши гомилу институција на нивоу БиХ, формираних супротно подели власти утврђеној Уставом БиХ. Уместо да брани Устав од таквих повреда, Уставни суд БиХ, под контролом двоје бошњачких и троје страних судија, пружа бланко подршку диктатима високог представника и користи прилику да ослаби гарантовану аутономију ентитета - наводи се у извештају.

Савет безбедности УН, Фото Архива

Додаје се да ни то не задовољава политичко Сарајево, већ се иде као утврђеној платформи СДА којом се захтева потпуно укидање Дејтонске структуре с циљем стварања унитарне државе која би била под контролом Бошњака.

- Централизована БиХ какву СДА, ОХР и њихови поједини савезници у међународној заједници желе да изграде, никада није функционисала, не функционише ни сад, нити ће икада моћи. Својим политикама, Српска настоји да допринесе одржању БиХ кроз доследну примену "Дејтона", укључујући Устав БиХ - наводи се у извештају.

- Српска поштује суверенитет, територијални интегритет и уставни поредак БиХ, али инсистира да и други поштују и спроводе слово "Дејтона".

Силе

Влада РС детаљно образлаже да је именовање Кристијана Шмита нелегитимно, јер Управни одбор Савета за спровођење мира (ПИК) нема правни основ да именује високог представника. Због тога се, у извештају, поставља питање да ли се одређени представници међународне заједнице залажу за владавину права или владавину силе.

Могућа улица Адолфа Хитлера

- Инцкова мера је тако лоше формулисана и толико усмерена против Срба да уопште не садржи криминализацију порицања сваког геноцида. Према тој мери бошњачки политичари могу наставити с порицањем геноцида нациста над Јеврејима. Исто тако било би могуће неку улицу назвати по Осами бин Ладену или Адолфу Хитлеру, јер никада нису осуђени за ратни злочин - наводи се у извештају.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)