КОМПЛЕТНО САРАЈЕВО СРПСКО СТРАТИШТЕ: Казани једно од највећих места страдања Срба

С. М.

26. 10. 2021. у 13:25

ГРАДОНАЧЕЛНИК Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да многи подаци говоре да је комплетно Сарајево српско стратише, а једно од највећих су Казани где су на свиреп начин убијени бројни сарајевски Срби, а све је рађено веома организовано и систематски јер су многе породице затрте.

КОМПЛЕТНО САРАЈЕВО СРПСКО СТРАТИШТЕ: Казани једно од највећих места страдања Срба

ФОТО РТРС

Ћосић је поводом 28 година од монструозних злочина на Казанима рекао да су пресуде за те злочине оголиле сву несрећу Сарајева у рату и све оно што је било везано за намеру да се Србима који су остали у граду отежа живот и да се систематски униште.

Он је нагласио да су разне криминалне групе, али и тзв. Армија БиХ на организован и јако перфидан начин приступали Србима са намером да их изолују, издвоје и отежају им живот у таквом Сарајево.

Ћосић је истакао да су Срби прогоњени и кажњавани, почев од најблажих облика малтретирања, посетама породицама, њихови константни обиласци и притисци, изузимање од било којих врста помоћи, преко слања у радне водове и извођења на прву линију, до организованог купљења и вођења људи у затворе, којих је било безброј у граду.

- Мора се признати да су то радили јако систематски и организовано, јер су довели до ситуације да су затрли комплетне породице, нема трагова о тим породицама, тако да је данас јако тешко доказати ту ситуацију - навео је Ћосић.

Према његовим речима, и податак да се и данас око 400 Срба у Сарајеву води као нестало говори о томе колико се томе приступало на један организован и јако перфидан начин.

Ћосић је поновио да се предлогом градоначелнице Сарајева Бењамине Карић о подизању спомен-обележја Казани на Требевићу омаловажавају жртве, јер се не наводи да је реч о Србима и од чије руке су побијени.

Из неприступачне јаме Казани на падинама Требевића ексхумирани су посмртни остаци 29 лица, углавном српских цивила, а постоје сумње да их је више убијено и бачено у њу јер су убијени цивили бацани у јаме, посипани кречом и постоји неколико слојева који никада нису ископани.

За злочине почињене на тој локацији осуђено је 14 припадника такозване Армије БиХ на казне затвора од десет месеци до шест година.

Главни инспектор МУП-а Републике Српске за истраге кривичних дела ратних злочина Симо Тушевљак рекао је раније да је на Казанима "осим цивила српске националности ликвидиран и велик број припадника Армије БиХ који су такође били Срби".

- Број жртава никада није званично утврђен, јер су посмртни остаци намерно негде скривени након ексхумације из јаме - рекао је Тушевљак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЖЕЛИТЕ ЛУКСУЗАН, АЛИ НЕ ПРЕТЕНЦИОЗАН ХОТЕЛ: Јако леп, уредан хотел који одише миром, чека вас у Хадаби, једном од центара Шарм Ел Шеика