ТЕХНИЧКИ ИЗВОДЉИВО: Српска може самостално прикупљати индиректне порезе

С. М.

24. 10. 2021. у 22:03

ТЕХНИЧКИ је потпуно изводљиво да Република Српска формира сопствену управу за прикупљање индиректних пореза и самостално распосређује те приходе, али то умногоме зависи од политичких околности, поручују економисти.

ТЕХНИЧКИ ИЗВОДЉИВО: Српска може самостално прикупљати индиректне порезе

Фото: Новости

Професор Економског факултета из Пала Александар Стојановић каже да је у потпуности могуће враћање на модел где постоје одвојене ентитетске управе за опорезивање с тим што би постојала "клириншка" кућа која би "пребијала" те вишкове и мањкове између два ентитета.

Стојановић истиче да би раздруживањем оба ентитета приходовала колико и данас.

-Остао би исти финансијски ефекат по буџете, рекао је Стојановић за РТРС.

Економиста из Бањалуке Александар Љубоја рекао је да Српска технички може да формира сопствену управу и да је потребан период од шест до 12 месеци где би се легислатива прилагодила новом стању.

-То је захтеван посао, али није неизводљив. Ако узмете да имате много мање земље по броју становника него што је Српска где то функционише, па препрека у том техничком смислу нема, рекао је Љубоја.

Република Српска је прикупљала индиректне порезе до 2005. године, а онда је ту надлежност предала институцијама БиХ након интервенције високог представника у БиХ, али Устав БиХ никада у том делу није промењен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)