ОКТОБАР - МЕСЕЦ БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ: У Бијељини одржано предавање о утицају короне на лечење карцинома

В. Митрић

24. 10. 2021. у 20:27

ПОВОДОМ октобра, Међународног месеца борбе против карцинома дојке, Удружење жена оболелих од карцинома дојке "Геа" организовало је предавање на тему "Утицај короне на лечење оболелих од карцинома дојке".

ОКТОБАР - МЕСЕЦ БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ: У Бијељини одржано предавање о утицају короне на лечење карцинома

Фото: В. Митрић

Предавање је одржано у Народној библиотеци “Филип Вишњић, а предавачи су били лекари из бијељинске болнице и Дома здравља др Биљана Марјановић, онколог,  специјалисти гинекологије Ивана Миловановић и  Бојан Стевић, специјалиста гинекологије и радиолог Саша Ђурић.

Предавању је присуствовао и директор ЈЗУ Болнице “Свети Врачеви” академик професор др Златко Максимовић који је рекао да су лекари бијељинске болнице увек на располагању да учине што више, како чланицама Удружењу “Геа”, тако и свим другим женама, у спречавању и лечењу карцинома дојке.

Фото: В. Митрић

- Могу рећи да имамо веома добру сарадњу са Удружењем “Геа” и да су нашој здравственој установи  предузете све мере да онколошки пацијенти за врееме пандемије корона вируса буду максимално заштићени - рекао је професор Максимовић.

Биљана Марјановић, онколог у бијељинској болници и шеф Одсјека за онкологију је истакла да је посљедњих десетак година постигнут значајан напредак у исходу лечења одрежених подтипова карцинома дојке, те да је врло важно и то да је сада доступна и већина најзначајнијих лијекова  као и дијагностичких поступака.

- Ранооткривен карцином дојке је сигурно излечив, а на располагању су и многе линије терапије које обезбјеђују дуже преживљавање и квалитетан живот чак и код појава метастатских карцинома, односно смањење ризика повратка болести у будућности - истакла је др Марјановић. Она је подсетила да је до пре десетак година, када би дошла жена која има ХЕР2 позитивни тип карцинома дојке нису знали шта да раде, а данас имају лек који блокира ХЕР2 рецепторе, а у новије време, постоји и други лек, који омогућава дуалну блокаду тих рецептора. Сада је готово сто одстотно излечење некада врло агресивног карцинома.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)