СРБИ НЕ ЖЕЛЕ ШМИТА ЗА ГОВОРНИЦОМ: Високи представник тражи да говори сутра пред посланицима БиХ о актуелној ситуацији

С. МИШЉЕНОВИЋ

25. 10. 2021. у 08:12

СРПСКИ посланици не подржавају да Кристијан Шмит, високи представник у БиХ, дође за говорницу у Парламент, и прича о актуелној политичкој ситуацији. За посланике из Републике Српске Шмит није легитимно изабран, јер нема подршку Савета безбедности УН и неће добити подршку на седници Колегијума Представничког дома ПБиХ за обраћање у Парламенту.

СРБИ НЕ ЖЕЛЕ ШМИТА ЗА ГОВОРНИЦОМ: Високи представник тражи да говори сутра пред посланицима БиХ о актуелној ситуацији

Парламент БиХ / Фото АВАЗ

С друге стране, бошњачки политичари желе да се Шмит појави у Парламенту да говори и већ најављују подршку Шмиту за долазак у ПБиХ.

Како "Новости" сазнају у странкама у Сарајеву, већ је направљен и план да, поготово ако на седници не буде српских посланика, бошњачки посланици од Шмита затраже казну за српске политичаре, јер не признају наметнути закон Валентина Инцка о негирању геноцида, и не желе да учествују у одлучивању у институцијама БиХ док је тај закон на снази.

- Бошњачки посланици искористиће разговор са Шмитом да изнесу што више оптужби на рачун политичара Српске, а при томе упорно ће истицати да Срби руше БиХ - каже добро обавештен извор "Новости".

Посланици у ПБиХ из Српске кажу да уколико Шмит добије подршку да се појави у Парламенту БиХ да ће напустити седницу и неће присуствовати његовом излагању.

Сњежана Новаковић Бурсаћ, шеф Клуба посланика СНСД у ПД Парламента БиХ, каже да Шмит јесте упутио писмо Колегијуму ПД ПБиХ у ком тражи обраћање посланицима због актуелне политичке ситуације у земљи, међутим, како се обратио у својству високог представника, иако није именован у складу са Анексом 10 одговарајућом резолуцијом СБ УН, мало је вероватно да ће до тог обраћања и доћи.

- Уколико Колегијум у неком крњем саставу, без заменика председавајућег Небојше Радмановића а који неће учествовати у његовом раду, евентуално донесе некакву нелегалну одлуку и дозволи обраћање, Представнички дом ће се верификовти као још једно представничко тело ФБиХ на коме неће бити представника РС - поручила је Сњежана Новаковић Бурсаћ.

Из бошњачких политичких кругова, ипак, тврде да Шмит има легитимно право да се обрати посланицима без обзира на то што су српски посланици против. Председавајући ПД ПБиХ, Денис Звиздић, каже да имајући у виду чињеницу да је високи представник изузетно битна карика у функционисању БиХ и спровођењу Дејтонског мировног споразума, да ће они који дођу на седницу колегијума одобрити њено одржавање.

ПРВА ТАЧКА СМЕНА ПОЏИЋА

НА седници Парламента БиХ у уторак прва тачка биће смена министра одбране БиХ Сифета Поџића, кадра СДА. Смену је затражио Зоран Тегелтија, председавајући Савета министара БиХ јер је Поџић одложио вежбу војске Србије и Оружаних снага БиХ на Мањачи, без договора са Председништвом БиХ.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)