МОМКУЈЕ СЕ ОД МЛЕКА ПА ДОВЕКА: У Великим Банићима плач детета се није чуо у последњих 40 година

Р.Миловић

24. 10. 2021. у 11:16

У ВЕЛИКИМ Банићима, селу на тромеђи Чајнича, Прибоја и Рудог живи Живко Симовић (52) са мајком Зорком (84). Он је најмлађи, а она најстарија у Великим Банићима.

МОМКУЈЕ СЕ ОД МЛЕКА ПА ДОВЕКА: У Великим Банићима плач детета се није чуо у последњих 40 година

Фото: Р.М.

- Већ сада ме страх хвата од помисли шта ће бити самном, када за коју годину постанем најстарији, то јест, једини становник Великих Банића, јер се овде нико од млађих, синова и кћери, овдашњих стараца, давно отишлих у потрази за бољим животом, не враћа у Баниће. Ја сам овде „девојка за све“, како у мојој кући, тако и у селу. Ослонац, помоћник, слуга... Свадбе овде није било у задњих 40 година, јер су девојке давно побегле у градове, а на село неће ни једна. Обишао сам сва села на тромеђи Рудог, Чајнича и Прибоја, па и суседних Пљеваља, а девјке ни за „лека“ - каже Живко Симовић из Великих Банића.

Срели смо се на Заборку једном од највећих села у Чајничу, до којег је Живко, до најближе сеоске продавнице путовао два и по сата.

Фото: Р.М.

- Дошао сам са „Цуром“ која је већ напунила 29 година. Најстарија је и једина у селу. Сада са пуним товаром намирница крећемо назад у Велике Баниће. Кад је била ждребе, назвали смо је „Цура“. Имам дакле цуру, а девојку никада нисам имао. Тако је од „млека, верујем и до века“ - закључио је Живко.

Осим Великих, Чајниче има и Мале Баниће, близу границе са општином Рудо, а и тамо, готово пресликана слика живота у Великим Банићима.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО:

ТЕРРА - ПРОЈЕКАТ ЗА КОЈИ ЗНА ЦЕО СВЕТ: Кикинда је домаћин највеће свечаности вајарске уметности

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)