ДОДИК ПОРУЧИО ФЕДЕРАЦИЈИ: Оно што сте отели, господо, или ћемо ми унилатерално вратити или ћемо договорити нови аранжман

Novosti online

23. 10. 2021. у 21:16

СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик је рекао да је састанак са председником Србије Александром Вучићем био важан и да даје пуну подршку иницијативи "Отворени Балкан".

ДОДИК ПОРУЧИО ФЕДЕРАЦИЈИ: Оно што сте отели, господо, или ћемо ми унилатерално вратити или ћемо договорити нови аранжман

Фото: Танјуг/Тара Радовановић

- Ја сам председника Вучића упознао са тренутном ситуацијом у БиХ. Видимо да су неки наши међународни пријатељи много заинтересовани и забринути везано за скорашње одлучивање на Савета безбедности око статуса мисије Алтеа у БиХ који се на сваке године на седницама СБ дефинише - рекао је Додик.

Додао је да је заједнички став да мисија Алтеа у БиХ треба да се продужи и да треба одобрити њено даље функционисање, док ће одлука бити онаква каквом је донесу чланову Савета безбедности.

Милорад Додик је истакао да је ситуација у БиХ сложена и да је до тога довела комбинација разних догађаја у прошлости.

- Данашње стање је такво да је у Босни и Херцеговина Република Српска, као страна потписница свих анекса Дејтонског споразума и Анекса 4. Устава БиХ развлашћена од пољопривредног земљишта и шума, али то није урађено према Федерацији - казао је Додик и додао да је иста ситуација и са Дистриктом Брчко.

Истакао је да су односи у БиХ кулминирали до мере да морају да почну да се решавају на прави начин или да та земља не успе да функционише.

- Ја сам упознао председника Вучића о томе да је Република Српска у готово немогућој атмосфери притиска дала сагласност да се укине војска РС и да се формирају Оружане снаге БиХ. За то постоји и уговор - казао је Додик.

Објаснио је да "Устав БиХ не препознаје намеру БиХ за одбрану, а тиме, када читате то доследно и нема простора за војску".

- Апсолутно је јасно да су кулминација негативних и, по Републику Српску и српски народ, неповољних догађаја довеле до реакције. Ми ћемо наставити са нашим активностима - рекао је Додик и навео да ће разговарати и са другима у међународној заједници.

Поручио је да је "Република Српска повређена и развлашћена" и нагласио да високи представник није именован у Савету безбедности УН.

- Никакви сукоби нису потребни. Ја сам рекао да нисам спреман да за Републику Српску жртвујем мир, али сам лично спреман да се жртвујем за Републику Српску - истакао је Додик.

Истакао је да "Бошњаци желе да овладају судском влашћу и да управљају политичким процесима у будућности".

- Ми желимо да седнемо, да о томе разговарамо, да им укажемо да покушају да схвате да је то озбиљно и ми не можемо да попустимо у смислу да нам се одузме земљиште или да се одузму шуме. Онога тренутка кад то питање буде регулисано, створиће се први корак за то да ми уђемо у органе БиХ-  истакао је Додик.

Додао је да "мир нема ни цену ни алтернативу".

- Али ако неко мисли да претњом рата са друге стране ми треба да предамо Републику Српску, онда се грдно варају. Ми немамо намеру ни за какав рат, ни за какав сукоб. Оно што ми имамо намеру је да се политички борбено боримо за наша права записана у Уставу БиХ. Ми ништа не дирамо БиХ, оно што припада БиХ неће бити дирнуто - казао је Додик.

Објаснио је и како ће вратити оно што је одузето Републици Српској.

- Оно што сте отели, господо, или ћемо ми унилатерално вратити или ћемо договорити нови аранжман о тим стварима - казао је Додик.

Поручио је да је дошло до те мере да мора бити решено или да ће у Републици Српској морати да предузимају мере које су спас њихових права.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)