ЗА СМРТ ОЦА 14 ГОДИНА: Апелациони суд Брчко дистрикта преиначио пресуду Далибору Јовичевићу (35)

О. МАТАВУЉ

23. 10. 2021. у 07:13

АПЕЛАЦИОНИ суд Брчко дистрикта за две године смањио је казну Далибору Јовичевићу (35) из Брчког и правоснажно га осудио на 14 година затвора због убиства његовог оца Славка Јовичевића (63), кога је аутоматском пушком изударао насмрт.

ЗА СМРТ ОЦА 14 ГОДИНА: Апелациони суд Брчко дистрикта преиначио пресуду Далибору Јовичевићу (35)

Фото Суд Брчко

Казна је смањена након што је судско веће делимично уважило жалбу одбране и изменило правну квалификацију кривичног дела. Наиме, Јовичевић је првостепеном пресудом осуђен за убиство почињено на свиреп и подмукао начин, да би Апелациони суд то преквалификовао у "обично" убиство.

- Одлучујући по жалби одбране Апелациони суд Дистрикта, не налазећи свирепост при извршењу тог кривичног дела, изменио је првостепену пресуду у правној квалификацији кривичног дела правоснажно осудивши Далибора Јовичевића за убиство на казну од 14 година затвора - саопштило је Тужилаштво Брчко дистрикта.

Пресудом Јовичевић је ослобођен од оптужбе за недозвољено држање оружја, што је потврдио и Апелациони суд.

Далибор Јовичевић, Фото Приватна архива

Злочин се догодио у Славковој кући у ноћи између 11. и 12. фебруара прошле године у Новом насељу у месту Брезово Поље код Брчког. У пресуди се наводи да су отац и син били сами у кући, када је Далибор пушком Славку задао више удараца по глави. Од задобијених повреда Славко је на месту остао мртав.

Према оптужници, Далибор је оца затекао на кревету и претходно га је кухињским ножем убо четири пута по глави и врату. Потом га је најмање седам пута пушком ударио у главу.

Оцу је, како се наводи у оптужници, замотао главу јорганом, узео неопходне ствар и побегао из куће коју је закључао. Пушку је очистио од крви, замотао у најлон и закопао у дворишту куће.

Као мотив злочина наводили су се поремећени односи између оца и сина, који дуже време нису разговарали, а Далибор је био условљен да се најкасније до 1. марта исели из куће.

Окрвављено Славково тело сутрадан је у кући пронашла његова супруга. Истовремено је уочен нестанак његовог сина. Будући да су током увиђаја пронађени докази који указују да је Далибор убио оца полиција Брчко дистрикта за њим је расписала потрагу, на основу које је ухапшен после две седмице.

Ухапшен након пада у Миљацку

НАКОН злочина Далибор Јовичевић се две седмице налазио у бекству и за њим је расписана међународна потерница. Ухапшен је у Сарајеву након што се јавио медицинској служби ради указивања лекарске помоћи због повреда које је задобио услед пада у корито реке Миљацке.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)