ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ ОД ОСНИВАЊА СКУПШТИНЕ СРПСКОГ НАРОДА У БИХ : Темељ српске државотворности западно од Дрине

С. М.

22. 10. 2021. у 13:10

ЧЛАН Главног одбора Српске демократске странке Милован Бјелица изјавио је да Народна скупштина Републике Српске мора заувек да остане главно место одлучивања о Српској и поручио је да није скуп ниједан елемент заштите конститутивности и виталног националног интереса.

ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ ОД ОСНИВАЊА СКУПШТИНЕ СРПСКОГ НАРОДА У БИХ : Темељ српске државотворности западно од Дрине

ФОТО општина Соколац

Бјелица је поводом 30 година постојања Народне скупштине Републике Српске истакао да је Скупштина српског народа у БиХ основана 1991. године, након што је бивша БиХ пропала јер су политичка права и конститутивност Срба били погажени.

Он каже да је Скупштина тражила само оно што је дозвољено другима, а што су ти други, укључујући и међународну заједницу, прихватили тек након силних ратних жртава и разарања.

- Сада и заувек тај законодавни орган и основа државотворних органа Срба са ове стране Дрине мора да остане главно место разговора, расправе и доношења одлука о Републици Српској - изјавио је Бјелица.

Према његовим речима, никакве амбасаде, комитети и кафански састанци не смеју да замене и обесмисле Народну скупштину Републике Српске.

Бјелица је указао да ниједан елемент заштите конститутивности и виталног националног интереса није скуп.

- Скупо је прегласавање, занемаривање права и наметање одлука - оценио је Бјелица, који је и начелник општине Соколац.

Он је подсетио да је Скупштина српског народа у БиХ проглашена 24. октобра 1991. године, након што су 14. октобра српски посланици прегласани у тадашњој Скупштини СР БиХ.

Напомиње да је СДС организовао демократски, а потом државоторни и ослободилачки покрет Срба у БиХ.

- Настављајући најбоље традиције Српске народне организације са почетка 20. века, СДС је желео и изборио демократију, јединствену југословенску, односно српску државу и политичка права за Србе и у Српској Крајини и у тадашњој БиХ - навео је Бјелица.

Прва Скупштина српског народа у БиХ одржана је 24. октобра 1991. године и тада су посланици усвојили конститутивну декларацију и именовали комисију за плебисцит српског народа у БиХ о останку у Југославији. У складу са одлукама Скупштине, 9. и 10. новембра 1991. године одржан је референдум на којем су се Срби изјаснили о останку у Југославији. Скупштина је конституисана као "највиши представнички и законодавни орган српског народа у БиХ". Народна скупштина је формирана 24. октобра 1991. године као Скупштина српског народа у БиХ. Скупштина српског народа у БиХ проглашена је након што су 14. октобра српски посланици прегласани у тадашњој Скупштини СР БиХ. Од њеног проглашења административно седиште Скупштине било је у Сарајеву, да би након избијања ратног сукоба било измештено на Пале, а од 1998. године седиште Народне скупштине Републике Српске премештено је у Бањалуку, где се и данас налази.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)