СДА ЧИСТИ ПРАВОСУЂЕ ОД НЕПОДОБНИХ! Шта се крије иза смене Гордане Тадић

С. МИШЉЕНОВИЋ

21. 10. 2021. у 07:20

ВИСОКИ судски и тужилачки савет БиХ сменио је јуче Гордану Тадић са места главног тужиоца БиХ и тако потврдио ранију одлуку дисциплинске комисије ВСТС.

СДА ЧИСТИ ПРАВОСУЂЕ ОД НЕПОДОБНИХ! Шта се крије иза смене Гордане Тадић

Фото АВАЗ

Тадићева остаје до даљњег у Тужилаштву БиХ као тужилац. Она се нашла на удару СДА и лидера те странке Бакира Изетбеговића пре неколико месеци када је и покренута иницијатива за њену смену. Изетбеговић је тад поручио да има примедбу на њен рад и да се "бави искључиво Бошњацима, посебно онима из СДА".

Изетбеговић је замерио Тадићевој јер се у Тужилшатву ради на предметима где су оптужени кадрови СДА Осман Мехедагаић, директор ОБА, Фадил Новалић. премијер ФБиХ. и Селмо Цикотић. министар одбране БиХ.

Бакир Изетбеговић, Фото СДА

Милан Тегелтија, бивши председник ВСТС каже за "Новости" да је шест Бошњака у ВСТС гласало за смену Гордане Тадић и да је смењена без иједног гласа из РС, без иједног гласа Срба или Хрвата чланова ВСТС.

- Јавност треба да зна да одлука о смени Гордане Тадић је одлука пре свега шест бошњачких чланова ВСТС БиХ. То све говори о тој одлуци, али и о томе да је ВСТС институција једног народа бошњачког, једног ентитета Федерације БиХ и једне политичке партије СДА. Овај развој догађаја је, нажалост, очекиван од тренутка када је СДА преузела контролу над ВСТС. Ово је само један од додатних разлога због чега је нужно ускратити даљу сагласност за основање те институције на нивоу БиХ која је замишљена као заједничка, али то очигледно није - истакао је Тегелтија.

Ненад Стевандић, шеф Српског клуба у ПБиХ, каже да када се виде све афере из Федерације БиХ последњих годину дана где су главни актери чланови СДА, и да нико још није процесуиран, а смењен је главни тужилац, онда је јасно у ком смеру иде правосуђе БиХ.

- Смењују се неподобни за СДА. Ово је пут у прваосудно расуло и доминацију једног народа и једне партије над правосуђем БиХ - истакао је Стевандић.

Гордана Тадић, Фото Јутјуб

Одлука ВСТС о смени Гордане Тадић донета је под политичким притиском, а пресудну улогу у свему овоме имао је председник ВСТС Халил Лагумџија, сматра Владо Адамовић, адвокат Тадићеве.

- Лагумџија је из одлучивања изузео чланицу ВСТС чија кћерка ради у Тужилаштву, а није изузео чланицу Првостепене комисије чији брат, такође, ради у Тужилаштву. Све то јасно указује да је ово давно смишљено - истиче Адамовић.

Шансу да наследе Тадићеву у статусу в. д., док се не изабере нови главни тужилац БиХ, тренутно имају Озренка Нешковић, Диана Кајмаковић, Исмет Шушкић и Миленко Кајганић.

Додела предмета спорна

ТАДИЋЕВА је званично смењена јер је наводно пропустила да предузме потребне радње с циљем отклањања евентуалних техничких препрека за доделу предмета аутоматским системом одабира.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)