АПЕЛУЈУ НА МАСОВНИЈУ ИМУНИЗАЦИЈУ: Већ месец дана у Републици Српској повећан број оболелих и умрлих од корона вируса

С. МИШЉЕНОВИЋ

20. 10. 2021. у 08:12

У РЕПУБЛИЦИ Српској започела је вакцинација трећом дозом, а из здравствених установа стижу вести да се све више грађана јавља да приме и прву дозу неке од вакцина против вируса корона.

АПЕЛУЈУ НА  МАСОВНИЈУ  ИМУНИЗАЦИЈУ: Већ месец дана у Републици Српској повећан број оболелих и умрлих од корона вируса

Фото Новости

Већ месец дана у Српској је повећан број оболелих и умрлих. Дневно у просеку од короне умире од 15 до 20 особа, а надлежни апелују на грађане који се нису вакцинисали да то коначно и учине.

Јела Аћимовић, епидемиолог у Институту за јавно здравство РС каже, за "Новости" да су грађани, нажалост, још под утицајима порука против вакцинисања.

- Дефинитивно подаци са терена показују да је у болницама неупоредиво већи број људи који нису вакцинисани и имају тешку здравствену слику и форму болести. Када говоримо о смртним исходима од короне од почетка септембра, од укупног броја преминулих који је достигао бројку од 270, већина су невакцинисани пацијенти. Од укупног броја умрлих само 12 особа је било вакцинисано, а од тога њих 11 је имало 75 и више година - појашњава Аћимовићева.

Она каже да одзив људи на трећу дозу вакцине показује да те особе имају одговорност и за себе и околину и нада се да ће повући грађане да се вакцинишу и први пут.

- Други избор осим вакцинације је да дођете у контакт са вирусом, а пре и касније сви ћемо доћи у контакт са вирусом. Наш је избор да ли ћемо у контакт доћи потпуно незаштићени, па да ризикујемо све оно лоше што ковид носи, или да урадимо за себе највише што можемо а то је да се вакцинишемо - указује епидемиолог.

Јела Аћимовић, Фото Новости

 

Аћимовићева истиче да вакцинација повећава могућност да уколико дођете у контакт са вирусом прођете са лакшим симптомима.

- Успех вакцинације зависи од организма и имуног система колико је способан да реагује на вакцину, односно колико ће брзо развити имуни одговор. То зависи од човека до човека. Не можемо рачунати на то да су сви који добију вакцину потпуно заштићени, али вакцина смањује могућност да се заразите и ширите вирус - поручује Аћимовићева.

Из Министарства здравља РС поручују да је најјаче оружје у борби против вируса корона које имамо вакцина, али и даље није у довољној мери искоришћено.

- У РС је тренутно нешто више од 33 одсто одраслог становништва које је вакцинисано првом дозом вакцина, с тим што имамо и део грађана који су вакцинисани у Србији, због чега је укупан проценат нешто мало већи од тога. Са 12. октобром 2021. године, Институт за јавно здравство РС је према здравственим установама издао укупно 309.383 дозе вакцина против ковида које се дају као прва доза вакцинације и 258.877 доза која се даје као друга доза - наводе у ресорном министарству.

Фото Министарство здравља РС

Број умрлих изнад 4.500

ДО сада је у Српској потврђено 79.809 случајева вируса корона, а преминуло је укупно 4.588 особа код којих је потврђен тест на вирус корона. Тестирано је укупно 332.726 особа, а укупан број хоспитализованих је 595. На респиратору је 59 особа, а под здравственим надзором тренутно је 5.937 пацијената.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)