СПОРНЕ ДИПЛОМЕ ИЗ СРПСКЕ! Министарство БиХ не признаје све високошколске установе

Љ. ЂУРИЋ

04. 10. 2021. у 06:00

ПРЕМА правном тумачењу Министарства цивилних послова БиХ, дипломе пет високошколских установа из Републике Српске нису признате приликом запошљавања у државним институцијама, иако су у регистру Агенције за високо образовање РС.

СПОРНЕ ДИПЛОМЕ ИЗ СРПСКЕ! Министарство БиХ не признаје све високошколске установе

НЕПРИЗНАТ Слобомир П Универзитет, Фото Љ. Ђ.

Разлог томе је што нису уписане и у регистар Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета у БиХ, јер су по датом мишљењу тог министарства за рад у јавним установама признате само дипломе које издају високошколске установе уписане у регистар Агенције ХЕА БиХ.

Факултети чије дипломе су спорне су "Слобомир П" Универзитет са одељенима у Бијељини и Добоју, Висока медицинска школа здравства у Добоју, Висока школа за економију и информатику у Приједору, као и Висока школа за информационе технологије, економију и предузетништво и Висока школа "Колеџ козметологије и естетике" Бањалука.

- Оквирним законом о високом образовању у БиХ утврђено је да ће надлежни државни органи, у сврху запошљавања или јавне функције, признавати само оне академске степене и дипломе које издају акредитоване високошколске установе. Тиме се акредитација прописује као обавезан вид осигурања квалитета - одговорили су из Министараства неформалној групи студената "СТОП неакредитованим факултетима".

Побројани су сви надлежни на нивоу БиХ, ентитетима и Брчко дистрикту, који су задужени за спровођење процеса акредитације.

- Коначан исход тог процеса је упис високошколске установе у Државни регистар акредитованих високошколских установа у БиХ, који води ХЕА БиХ, након што оцени да је решење о акредитацији усклађено са минималним стандардима и критеријумима у подручју високог образовања - истичу у ресорном министарству.

ИЗБЕГЛИ СТЕЧАЈ

"СЛОБОМИР П" Универзитет је први приватни универзитет у БиХ, са радом је почео 2003. и до данас није обезбедио упис у регистар акредитованих установа у БиХ. У децембру прошле године се једва спасао од стечаја, који је уплатом 1,5 милиона КМ од стране власника америчко-српског бизнисмена Слободана Павловића Окружни привредни суд Бијељина повукао.

Запратите Нпортал на Фејсбук страници

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)