РЕПУБЛИКА СРПСКА У КОНТРАНАПАДУ: Закони донети као одговор Инцку ступају на снагу

О. М.

27. 09. 2021. у 15:20

УСТАВНИ суд Републике Српске утврдио је да није повређен витални национални интерес бошњачког народа Законом о допуни Кривичног законика РС и Законом о непримењивању одлуке високог представника у вези са кажњавањем негирања геноцида.

РЕПУБЛИКА СРПСКА У КОНТРАНАПАДУ: Закони донети као одговор Инцку ступају на снагу

Фото: Д. Поздеровић

У образложењу одлуке Веће Уставног суда наводи да оспорена нормативна решења немају националну димензију и подједнако се односе на све грађане Републике Српске, без обзира на њихову националну припадност.

- Ови акти, према оцени Већа, не утичу, ни директно, ни индиректно, на идентитет ниједног конститутивног народа у Републици Српској, те тако ни на идентитет бошњачког народа. Чињеница да оспорени акти не садрже нормативна решења у смислу захтева Клуба делегата бошњачког народа не може бити предмет заштите виталног националног интереса - саопштио је Уставни суд РС.

Подсетимо, ради се о законима усвојеним 30. јула на Посебној седници НС РС као одговор на одлуку високог представника Валентина Инцка о наметању допуне Кривичног закона БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида", злочина против човечности и ратних злочина и њихово величање.

Парламент Српске затим је усвојио Закон о непримењивању Одлуке високог представника, Закон о допуни КЗ РС којим се кажњава називање Републике Српске геноцидном творевином, те називање народа геноцидним или агресорским, те Одлуку о њиховом превременом ступању на снагу.

БОНУС ВИДЕО: "ТАЈ ЋЕ СНАЈПЕР НАШ ДА БУДЕ!" Погледајте како су млади Срби дочекали смену страже РОСУ

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)