УКЦ РС: Кисеоник није штетан по здравље пацијената

О. М.

25. 09. 2021. у 16:52

КИСЕОНИК који се даје пацијентима у УКЦ Републике Српске није штетан по здравље пацијената и у складу је са свим потребним прописима, саопштио је УКЦ РС.

УКЦ РС: Кисеоник није штетан по здравље пацијената

Фото: Новости

У саопштењу се наводи да се исти кисеоник употребљава у свим болницама у региону и Европи, те да пацијенти немају разлога за страх. Како би доказали ове наводе из УКЦ РС доставили и сертификат који то потврђује.

- Откад постоји УКЦ Републике Српске користи се исти кисеоник и не стоје тврдње и инсинуације о његовој употреби у време пандемије вируса корона.Тај кисеоник користи се у лечењу апсолутно свих пацијената којима је, нажалост, понекад потребан. Када је УКЦ Републике Српске расписивао тендер, у складу са захтеваном документацијом, добили смо решење од Агенције за лекове БиХ да понуђач има решење да се бави прометом медицинског кисеоника чији је састав 99,5 одсто кисеоник. Сви наши пацијенти примају такав кисеоник и овђе је таквим кисеоником излечено на хиљаде пацијената - наводи УКЦ РС.

Фото: УКЦ

Понављају да грађани немају разлога за страх, те да кисеоник који УКЦ РС користи, не може бити штетан по здравље пацијената.

- Напомињемо да је ширења лажи, неистина, страха и панике међу становништвом Бањалуке и Републике Српске, посебно међу пацијентима  и њиховим породицама јако опасно. Упозоравамо све оне који из само њима знаних разлога покушавају да ни из чега стварају аферу, само доприносе јос већем страху пацијената и породица за њихово здравље што увелико одмаже нашим лекарима и медицинском особљу у борби за њихово здравље - наводи УКЦ РС.

Додају да кисеоник игра велику улогу у спасавању живота, те да се тренутно 200 пацијената у УКЦ Републике Српске налази на кисеоничној подршци.

- Апелујемо на све оне који не бирају ни цену, ни средства, да постигну само њима познат циљ, да када за то користе здравље људи, размишљају о последицама. Лекари и медицинско особље УКЦ РС осуђују поступке који су против здравља грађана РС - истичу у УКЦ РС.

Напомињу и да не желе да учествују у евентуалном обрачуну произвођача и добављача кисеоника на овим просторима, а на чију страну су се појединци сврстали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)