ЦВИЈАНОВИЋ: Важан одговор Српске на одлуку Уставног суда

Танјуг

24. 09. 2021. у 22:27

ПРЕДСЕДНИЦА Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је вечерас да је одлука Уставног суда БиХ којом се РС оспорава власништво над шумама једна у низу узурпација надлежности РС, али да је важно да републичке институције имају на то адекватан одговор.

ЦВИЈАНОВИЋ: Важан одговор Српске на одлуку Уставног суда

Фото: РТРС

- Раније смо видели за пољопривредно земљиште и ко зна шта ће им још пасти на памет - рекла је Цвијановић новинарима у Бањалуци.

Према њеним речима, важно је да Република Српска има адекватан одговор на то, односно адекватне одлуке кроз републичке институције, како би се све вратило у редовне уставне токове, преноси РТРС.

Цвијановић је нагласила да је Република Српска дала сагласност за један сасвим другачији уставни миље.

- То је оно што смо добили кроз Анекс четири Дејтонског споразума и што је постигло општу сагласност у БиХ. Све оно што се дешавало након тога кроз наметање одлука високих представника, последњих година и кроз интервенције Уставног суда БиХ јесу измене уставног система - нагласила је она.

Цвијановић је истакла да оно што забрињава је управо недостатак те правне сигурности.

- Неко ко је требало да буде главни заштитник Устава и уставности мења Устав и креира нека нова правила и то су недопустиве ствари. Ценим да је разлог за то што је БиХ један експеримент у којој, нажалост, још седе три странца као судије у Уставном суду БиХ и заједно служе као гласачка машинерија најчешће са бошњачким судијама и доводе до оваквих ситуација - рекла је Цвијановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)