СПОРНА ОДРЕДБА О ВЛАСНИШТВУ! Уставни суд БиХ неуставним прогласио делове Закона о шумама Републике Српске

О. МАТАВУЉ

25. 09. 2021. у 08:12

УСТАВНИ суд БиХ утврдио је да поједине одредбе Закона о шумама Републике Српске нису у складу са Уставом БиХ и то у делу у којем се наводи да су шуме "у власништву Републике".

СПОРНА ОДРЕДБА  О ВЛАСНИШТВУ! Уставни суд БиХ неуставним прогласио делове Закона о шумама Републике Српске

АТАК Жељка Цвијановић, Фото Д. Поздеровић

Председник РС Жељка Цвијановић сматра да одлука Уставног суда БиХ, којом се Српској оспорава власништво над шумама, представља државни удар и антидејтонски атак на Српску и њене надлежности. Реагујући на најновију одлуку Уставног суда БиХ, Цвијановићева каже да неуставни покушај постепене централизације БиХ, и то од институције за коју би дејтонски Устав требало да буде светиња, неповратно урушава поверење међу народима у БиХ.

- О каквој уређеној правној држави можемо говорити ако институција која је задужена за заштиту уставности крши тај принцип - пита Цвијановићева.

Иначе, одлука суда је донета на захтев седам делегата Већа народа Српске који су тражили оцену уставности наведеног закона.

- Уставни суд је мишљења да питања, која се односе на утврђивање власничког статуса државне имовине, као и надлежност у вези с тим између државних и ентитетских органа треба да буду регулисане законом који ће бити донет на државном нивоу јер су та питања, према релевантним одредбама Устава БиХ у искључивој надлежности БиХ - наводи се у одлуци.

ОДЛУКА Уставни суд БиХ, Фото сајт суда

Српски члан ПБиХ Милорад Додик, након нове одлуке Уставног суда БиХ, позвао је да сви доносиоци одлука у Народној скупштини РС пониште све што је изван Устава и Дејтонског споразума.

- Позивам све људе у Српској да схвате озбиљност ситуације, а оне који доносе одлуке да се окупимо и идемо у Народну скупштину РС и да све што је ван Устава поништимо, да кажемо да хоћемо да прихватимо дејтонску БиХ - рекао је Додик.

Министар пољопривреде и шумарства РС Борис Пашалић изјавио је да је одлука УС БиХ правно неоснована и политички мотивисана, и да представља покушај отимања имовине Српске.

- Оно што је јасно јесте да је ово чисто политичка одлука, као и неке које смо имали и раније, слично као са Законом о пољопривредном земљишту и чланом 53. То је један покушај отимања имовине, јер је у Српској 1,2 милиона хектара под шумом од чега је око милион хектара својина Српске - рекао је Пашалић.

Он каже да није потребно причати какве би последице имало евентуално преношење управљања шумамама на БиХ, наводећи да ће о детаљима моћи да говори након што суд достави одлуку.

Председник СДС Мирко Шаровић сматра да је неопходно сазвати посебну седницу НС РС на којој би донели одлуке како изаћи из ове ситуације и заштитити Републику.

ТАДИЋ: УПРАВЉА СЕ КАО ДО САДА

ПРЕДСЕДНИК УС БиХ Мато Тадић рекао је да ова одлука пре свега подразумева то да Парламент БиХ донесе темељни закон који би регулисао право имовине на територији целе БиХ.

- Шуме су тамо где јесу. Нико их не преноси физички, управља се, као и до сада, како су управљали и газдовали и бринули се о њима. У нашој ситуацији мора се водити рачуна да постоји споразум о сукцесији, да сукцесор није Федерација БиХ нити Република Српска, већ држава - рекао је Тадић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)