СЛАВКО МИТРОВИЋ О ИЗЈАВАМА КРИСТИЈАНА ШМИТА: Шта ради немачки политичар у страној земљи?

О. М.

22. 09. 2021. у 16:22

СЛАВКО Митровић, председник Политичког савета СНСД, изјавио је да Кристијан Шмит не барата чињеницама, питајући у чијој служби и што то ради немачки политичар у страној земљи.

СЛАВКО МИТРОВИЋ О ИЗЈАВАМА КРИСТИЈАНА ШМИТА: Шта ради немачки политичар у страној земљи?

Фото: Танјуг

Реагујући на интервју који је Шмит дао за ХРТ у којем, између осталог, рекао: "Врло је јасно да ме именовала међународна заједница, да ме именовао Савет запровођење мира. Ја сам у служби, овде сам, живим. Све позивам да баратају чињеницама, а не својим поимањем света".

Митровић каже да Шмит има проблем са чињеницама које су непобитне:

- Прво, не постоји никаква међународна заједница као орган било кога. Друго, по међународном Дејтонском споразуму у БиХ не постоји функција "високи представник међународне заједнице". У БиХ може постојати само високи представник страна-потписница Анекса 10. Дејтонског споразума, а то су Република Српска, Федерација БиХ, Србија, Хрватска, док је "република БиХ" престала постојати у Дејтону - каже Митровић.

Као треће издваја да у Дејтонском споразуму не постоји никакав савет за имплементацију мира у БиХ (ПИК).

- Било је некада, до 2000. године, самоизабрано тело самоизабраних земаља које је само себе тако називало, али је и то престало постојати пре 20 година. Самозвани управни одбор савета за имплементацију мира наставио је постојати и након тога, исто тако без утемељења у Дејтонском споразуму.

Као четврто наглашава да је Шмита за високог представника, покушала именовати неформална група западних амбасадора у БиХ, чему се успротивила амбасада Русије, а потом и амбасада Кине.

- Савет безбједности Уједињених нација који по Анексу 10. потврђује име високог представника као избор страна-потписница, одбио је именовати Кристијана Шмита за високог представника. Свој глас за Шмита нису дали САД, Велика Британија, Француска и још 10 чланица, чиме је одбијен покушај његовог именовања од стране појединих сарајевских амбасадора који су грубо прекршили свој мандат и Бечку конвенцију о дипломатским односима - истиче Митровић.

Наглашава и да је последњи високи представник Валентин Инцко поднио оставку, коју је прихватио Савет безбједности, па сада не постоји високи представник у БиХ.

- Господин Шмит за себе каже да није дипломата, већ политичар. Поставља се питање – у чијој служби је и шта ради њемачки политичар у страној земљи који не "барата чињеницама, већ својим поимањем свијета"? - закључио је Митровић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)