СКАНДАЛ У УН: Комшићу дозвољено да се обрати, Додик одмах реаговао

Novosti online

21. 09. 2021. у 21:35

И ПОРЕД писма у којем је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик упознао генералног секретара Уједињених нација Антонија Гутереша да Жељко Комшић у Њујорку борави без сагласности Председништва, Комшићу ће бити омогућено да говори на Генералној скупштини УН.

СКАНДАЛ У УН: Комшићу дозвољено да се обрати, Додик одмах реаговао

Фото: АП Пхото/Дарко Војиновић

Милорад Додик је истакао да тиме генерални секретар доприноси распаду БиХ, што је нечувена пракса.

Из Кабинета српског члана Председништва поново су обавестили генералног секретара УН о противуставном деловању Жељка Комшића.

Приватну посету америчком континенту, Комшић је започео разговором са генералним секретаром Уједињених нација. Прећутао је Комшић да је у Њујорк допутовао без сагласности Председништва, али ни Гутереш није показао да га је о томе још 7. септембра писмом обавестио Милорад Додик, баш као и све чланице Генералне скупштине УН.

- Са нарочитом пажњом пратим политичка збивања у БиХ и региону. Схватам озбиљност и комплексност актуелног политичког тренутка и истичем да ће Уједињене нације остати привржене подршци БиХ - рекао је Гутереш.

Да Гутереш схвата озбиљност политичког тренутка како се наводи у саопштењу објављеном на сајту Председништва, не би Комшићу дозволио да буде говорник на сесији Генералне скупштине. То му је омогућено и поред јасног упозорења да је посета Комшића противна Пословнику Председништва и Уставу БиХ.

- Уколико то све буде игнорисано, игнорише се Устав а не ја. Онда сам генерални секретар доприноси распаду БиХ, што је нечувена пракса да управо највише светско тело и његово генерални секретар у томе учествује, али то је њихов избор - каже Додик.

Сусрет са Гутерешом, Комшић је искористио да облати Србију и Хрватску, јер наводно БиХ посматрају као ратни плен и оптужи Републику Српску за блокаду заједничких институција, јер се противи "Инцковом" закону. Афирмисао је тзв. грађански концепт, игноришући чињеницу да БиХ, према Уставу, чине конститутивни народи и два ентитета.

- Из онога што видимо да је Комшић рекао приликом сусрета са генералним секретаром УН-а, само је додатно потврђено да он у УН-у не представља БиХ јер онако срамне и неистините тврдње можда може да изнесе у име своје "комби странке" и тзв. Златних љиљана или у име грађана којима је забрањен улазак у све општине са хрватским предзнаком, али у име заједничких институција БиХ не може - ке Радован Ковачевић, саветник српског члана Председништва БиХ.

Самосталан иступ Комшића на Скупштини Уједињених нација, без претходно утврђене платформе и сагласности Председништва, само потврђује у каквом су хаосу унутрашњи односи, истовремено представља и континуитет лоше спољне политике БиХ, оцјена је професора Милоша Шолаје.

- Чињеница је да се Комшић потпуно политички необавезно и неодговорно према било коме понаша на један самосталан и индивудуалан начин. Ово је исто тако лоша порука међународној заједници јер очигледно је да се на овакав начин покушава испровоцирати неко снажније дјеловање међународне заједнице и показати да БиХ није спремна сама и способна да дефинише своје спољно политичке везе а ни своју спољно политичку позицију - истиче Шолаја.

Према агенди објављеној на званичном сајту Уједињених нација, обраћање Комшића предвиђено је за среду у 11.00 по америчком, односно у 17.00 по нашем времену. Сви говорници имају максимално 15 минута, довољно времена да Комшић поново усталаса политичке односе у БиХ.

(РТРС)

БОНУС ВИДЕО: "ТАЈ ЋЕ СНАЈПЕР НАШ ДА БУДЕ!" Погледајте како су млади Срби дочекали смену страже РОСУ

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)