ЗАБИЈАЊЕ ЕКСЕРА У МРТВАЧКИ САНДУК: Одлазак Жељка Комшића на седницу Генералне скупштине УН додатно заоштрио прилике у БиХ

О. МАТАВУЉ

21. 09. 2021. у 06:45

ЖЕЉКО Комшић самовољно је отишао у Њујорк на седницу Генералне скупштине УН, без одлуке и сагласности Председништва БиХ, и тај потез говори колико је драматична ситуација у БиХ.

ЗАБИЈАЊЕ ЕКСЕРА У МРТВАЧКИ САНДУК: Одлазак Жељка Комшића на седницу Генералне скупштине УН додатно заоштрио прилике у БиХ

ПРОВОКАЦИЈЕ Жељко Комшић, Фото Танјуг

То је на конференцији за медије изјавио српски члан ПБиХ Милорад Додик наводећи да је Комшићев боравак у Њујорку чиста злоупотреба, кршење Устава и Правилника о раду Председништва БиХ.

- Нема усаглашене одлуке о слању делегације БиХ на седницу Генералне скупштине УН.

Комшић је самовољно, приватно отишао у Њујорк. То је чиста злоупотреба, лаж и показује колико је драматично стање у БиХ, Председништву и највишим институцијама. Одбацујем сваку могућност да он легално и легитимно представља БиХ - рекао је Додик.

Нагласио је да у делегацији нема никог од Срба што, како каже, доказује да су "Комшић и муслимани приватизовали функције" као што желе да подреде функцију Тужилаштва БиХ и Високог судског и тужилачког савета БиХ.

- Нуде огроман новац само да се гласа за одлуке које им одговарају, што доводи до колапса БиХ. Да се ради о озбиљном политичару поштовао би одлуке колективног органа или би рекао да иде приватно како би помогао БиХ, а овако је одмогао - истакао је Додик.

Појаснио је да је 7. септембра послао писмо генералном секретару УН Антонио Гутерешу у коме се наводи да нема одлуке ПБиХ о присуству седници Генералне скупштине УН. Писмо је послао и свим члановима СБ УН и поново га послао јуче.

- Из кабинета Комшића се најављују састанци и могућност да се он обрати, што показује да се и генерални секретар упетљао у растурање БиХ и да игнорише Устав БиХ. Ако генерални секретар дозволи његово обраћање, онда је и он забио ексер у мртвачки сандук БиХ. Тамо нема БиХ, тамо постоји Жељко Комшић неартикулисан и недефинисан какав и јесте. Није то само његова памет него и Шефика Џаферовића и других - рекао је Додик.

СТАВ Милорад Додик на конференцији за штампу, Фото Г. Ш.

Говорећи о седници ПД Парламентарне скупштине БиХ, која је јуче одржана без српских представника, Додик каже да ће се Срби вратити у одлучивање у заједничке институције под условом да се спроведу закључци НС РС и укине закон о негирању геноцида који је наметнуо бивши високи представник Валентин Инцко.

Поновио је да Српска не признаје Кристијана Шмита као високог представника и да се та ситуација може решити тако што ће се пред Саветом безбедности УН затражити легитимно именовање. Нагласио је да се у БиХ ништа неће десити и да нема потребе да се јавност било чиме плаши.

- Ово јесте озбиљна криза. Ми смо нудили дијалог. НС РС је донела и резолуцију о томе, а доживели смо одбијање и подсмех. Спремни смо да разговарамо са свима, осим са овим који се лажно представља као високи представник - рекао је Додик.

ПРИЗИВА БОНСКА ОВЛАШЋЕЊА

МИЛОРАД Додик тврди да ниједна одлука Кристијана Шмита неће бити прихваћена.

- Уколико на дневном реду буду Бонска овлашћења тако недефинисаног странца, мораће да се суочи са дефинитивним одлукама РС. Донекле и призивам да се то догоди - рекао је Додик, наводећи да нико не треба да сумња у опредељење власти Српске.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)