СРБИ НЕЋЕ НА СЕДНИЦУ ПАРЛАМЕНТА! Српски политичари настављају бојкот заједничких институција Босне и Херцеговине

О. МАТАВУЉ

20. 09. 2021. у 07:10

СРПСКИ представници у Парламенту БиХ остаће јединствени и сложни у бојкоту заједничких институција и нико од Срба неће ићи на седницу Представничког дома, заказану за данас.

СРБИ НЕЋЕ  НА СЕДНИЦУ ПАРЛАМЕНТА! Српски политичари настављају бојкот заједничких институција Босне и Херцеговине

БОЈКОТ Парламент БиХ, Фото Кликс

Српски политичари уверавају да ће бојкот трајати док год се не укине Закон о забрани негирања геноцида који је наметнуо бивши високи представник Валентин Инцко. Српски члан ПБиХ Милорад Додик каже да Срби неће ићи на седницу парламента и да ће тако бити док год се спорни закон не стави ван снаге.

- Када се то промени, српски представници ће сести и наставити с даљи радом, а дотле нећемо. То што Бакир Изетбеговић каже "издуваће се" или што Жељко Комшић прича да је то годишњи одмор. Е, сада ћемо видети да ли је годишњи одмор. Господо, зовемо вас да разговарамо, промените ово. Кажу ми шта је идеја, а шта овде може бити идеја? У оваквој БиХ не можете имати идеја, ово је све спекулативно и није засновано на праву - нагласио је Додик.

Бранислав Бореновић, Фото Парламент

Његов став деле сви политички лидери из Српске. Бранислав Бореновић, посланик и председник ПДП, каже да је став српских странака јасан - неће учествовати у доношењу одлука, у складу са закључцима Народне скупштине РС.

- Бићемо физички присутни у згради Парламента БиХ, али нећемо учествовати у одлучивању док се то стање не превазиђе. Излаз из кризе, која је последица сулуде одлуке Валентина Инцка, могућ је једино унутрашњим договором - истиче Бореновић.

Он сматра да је потребно трагати за решењем, које ће бити прихватљиво за све конститутивне народе у БиХ.

- Иза тог решења морају стати све политичке структуре, а онда треба направити документ или акт који ће проћи кроз парламентарну процедуру. Све друго ће значити само даље продубљивање кризе - истакао је Бореновић.

Ненад Нешић, посланик и председник ДНС, каже да ће његово присуство на седници зависити од договора српских странака у Парламенту БиХ.

- Уколико договоримо да се присуствује седници како би се спречиле неке евентуално штетне одлуке по Српску, онда ћу присуствовати седници. Ако не буде јединственог договора, нећу узети учешће - рекао је Нешић.

Он апелује на све српске странке да остану јединствене и одлучне.

- Позивам на јединство, јер сада, више него икада, морамо показати да смо дорасли изазову. Морамо истрајати у нашем захтеву да се спорни закон повуче, како бисмо живели нормално - рекао је Нешић.

ДОДИКУ ДЕВЕТ ПРИЈАВА

СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик новинарима је рекао да је против њега већ поднето девет пријава за негирање геноцида.

- Две пријаве су од неких дама, затим н лица из Тузле туже Додика... Молим вас, то је хајка - истиче Додик.

БОЈКОТ Милорад Додик, Фото Д. Поздеровић

ДНЕВНИ РЕД

НА дневном реду седнице требало би да се нађе Предлог закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за ову годину. Затим расправе о Предлогу измена Изборног закона БиХ, о изменама и допунама Закона о акцизама, и више споразума, међу којима и онај с Владом Јапана о бесповратној помоћи БиХ од 500 милиона јена за опремање медицинских установа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)