АКЦИЈА СИПА КОД СРЕБРЕНИКА: Ухапшен Бехудин Хусић, осумњичен за убиства четворице Срба

О. М.

14. 09. 2021. у 14:12

ПРИПАДНИЦИ СИПА ухапсили су Бехудина Хусића на основу међународне потернице коју је за њим расписао Окружни суд у Бијељини, због учешћа у убиству четворице српских цивила у селу Крушев До код Сребренице 1996. године.

АКЦИЈА СИПА КОД СРЕБРЕНИКА: Ухапшен Бехудин Хусић, осумњичен за убиства четворице Срба

ФОТО: Д.Поздеровић

Хусића су у Шпионици код Сребреника ухапсили истражиоци Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) и спровели га на криминалистичку обраду.

- Једно лице је ухапшено по међународној потерници и након криминалистичке обраде биће предато у надлежност Окружног суда у Бијељини. По наредби Општинског суда у Сребренику у току је претрес просторија и покретних ствари које користи ухапшени, због сумње да је почињено кривично дело недопуштено држање оружја или експлозивних материја - саопштила је СИПА.

За убиство четворице Срба Хусићу се судило 1996. године заједно са Неџадом Хасићем, који је ухапшен прошле године, те Ахмом Харбашом и Самиром Авдићем. Осуђени су на укупно 61 годину затвора. Након пресуде сви су постали недоступни истражним органима, па је за њима расписана потерница. Авдић је 2007. године ухапшен у САД и изручен је БиХ и у поновљеном поступку је осуђен на пет година затвора. Казну је издржао у КПЗ Бијељина и Фоча. Харбаша се са породицом налази у Лугану у Швајцарској, где је затражио азил. Иако је хапшен на основу потернице, никада није изручен у БиХ. Хасић је живео у илегали више од 20 година, све до прошле године када је ухапшен и притворен. У притвору је провео седам месеци и пуштен је на слободу.

Сви се терете за убиство српских цивила 2. маја 1996. године у околини Сребренице када су убијени Ђорђе Петровић, Никола Модраковић, Момчило Ристановић и Влајко Зекић. Оптужени су својевремено тврдили да су осуђени у неправедном поступку након што су под присилом, тортуром и батинањем потписали признање злочина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)