СУВА КАО СУВО ЗЛАТО: Под Мајевицом завршена берба шљива, род је добар

Б. Милошевић

11. 09. 2021. у 10:36

УПРКОС лошој години за пољопривреднике и воћаре, шљива под Мајевицом је ипак добро родила.

СУВА КАО СУВО ЗЛАТО: Под Мајевицом завршена берба шљива, род је добар

Фото Б. Милошевић

Мајевичка села Пушковац,Коренита, Малешевци, Корај и Забрђе, деценијама уназад су позната по производњи квалитетне шљиве, која, углавном завршава на пробирљивом тржишту Немачке и Русије.

Ових дана, последњи берачи прикупљају сочне плодове стенлеја и припремају за сушење у властитим пушницама,димљењем, на стари, традиционални начин.

Цвико Јовановић са сином Ђојом из Пушковца, у неколико шљивика има око четири хиљаде садница чачанске родне и стенлеја и поред продаје свеже шљиве, сваке године осуше по неколико стотина килограма, која се разграби на тржници као суво злато.

Фото Б. Милошевић

Капацитет сушаре нам не дозвољава да сушимо веће количине,али суве шљиве увек недостаје на тржишту. У разговору са нашим гастарбајтерима, дознали смо да је сува мајевичка шљива у Немачкој најтраженија посластица, прича Ђојо. Суве шљиве се купују као лек за неколико болести, почев од "прве помоћи" код опстипације, па до превенције од дијабетеса типа два и гојазности. Шљива је веома цењена и у народној кухињи, а бројна нутритивна својства и пријатан укус, чине шљиву и те како добродошлом на нашим трпезама...

ДНЕВНИЦЕ

СУШНА година је утицала да свежа шљива достигне високу цену, и до 0,80 марака за килограм, дупло више него претходних година, прича Цвико.

- Добро ће се зарадити, али мора доста и да се уложи у воћњаке. Сада су то модерни засади, чисти као тениско игралиште, без корова, са савременом механизацијом и системима за наводњавање, али као и свугде у региону, остаје проблем недостатка радне снаге. Ове сезоне смо плаћали раднике на берби по 60 марака, а такве дневнице нема ни у добрим фирмама.

* * * * * * * *

СУША ПРЕПОЛОВИЛА ПРИНОС КУКУРУЗА

НА семберским пољима, почела је овогодишња берба кукуруза сорти са краћом вегетацијом, коме је тромесечна суша додатно убрзала процес сазревања.

- Велике врућине и суша преполовиле су род, и количински и по квалитету зрна - прича Слободан Станојловић (44), пољопривредник из Велике Обарске.

Фото Архива

- Имао сам, ако је за утеху,одличан принос пшенице, а како на селу бива, да на нечему добијаш, на нечему губиш, вртимо се, што би рекли стари економисти "око позитивне нуле".

- Ако ускоро не буде кише, биће немогуће припремити земљиште за јесењу сетву пшенице, а у којој мери ће се лош принос кукуруза одразити на сточарство, то нико не може да претпостави - каже Станојевић, и додаје да неки сточари већ почињу распродају крупне стоке...

Иначе, кукуруз је и ове године био доминантна пољопривредна култура у Семберији, и пролетос је засејан на површини од 26.365 хектара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)