ВОЗАЧИ, ОПРЕЗ! Велики брат заводи ред на путевима, ево када почињу да раде нови радари

О. М.

28. 08. 2021. у 07:30

ВОЗАЧИ у Бањалуци мораће да "смање гас" јер од 1. септембра са радом почиње нови стационирани радарски систем у граду.

ВОЗАЧИ, ОПРЕЗ! Велики брат заводи ред на путевима, ево када почињу да раде нови радари

Фото МУП РС

Министарство унутрашњих послова Републике Српске саопштило је да ће сви радари, који су постављени у виду црних стубова уз путеве, евидентирати прекршаје који се односе на прекорачење брзине и непоштовање забране пролаза, односно црвеног светла на семафору.

- У Бањалуци ће са радом почети девет стационираних радара, и то у Крфској улици (Источни транзит), улици Младена Стојановића, на Путу српских бранилаца, раскрсници Књаза Милоша и Булевару Милутина Миланковића, те на магистралним путевима у Карановцу, Залужанима, Пиљагићима, Драгочају и Зеленом виру - наводе у МУП РС.

Појашњавају да радари имају могућност детекције брзине до 320 kм/ч у свим саобраћајним тракама које су у видном пољу радара, као и црвеног светла на семафору. Такође, препознају регистарске ознаке на свим возилима у доласку и одласку, а могу служити за надзор и снимање.

У оквиру пројекта "Унапређење безбедности саобраћаја" МУП РС је набавио 100 стационарних радара и десет пресретача.

- Радари су у поступку постављања и инсталирања у целој Републици Српској. Тако ће на подручју полицијске управе Бањалука бити постављено 25 стационираних радара, ПУ Бијељина и Добој по 12, Приједор десет, Источно Сарајево девет, ПУ Зворник осам, Требиње седам, ПУ Градишка и Фоча по шест и Мркоњић Град пет радара - наводи се у саопштењу МУП РС.

У полицији напомињу да је неприлагођена и непрописна брзина најчешћа грешка код свих евидентираних саобраћајних незгода, а нарочито када су у питању незгоде са погинулима.

- Све прекршаје који буду снимљени стационарним радарима системом од 1. септембра МУП РС ће обрађивати централизовано, а обавештења о почињеном прекршају, уз прекршајни налог, биће достављан на кућну адресу власника возила - наводе у МУП РС, апелујући на грађане да поштују прописе.

КАЗНЕ

ЗА прекорачење брзине, у зависности од ограничења, у БиХ су прописане новчане казне које се крећу до 400 КМ, уз забрану вожње и казнене бодове, који зависе од тога колико је брзина прекорачена. За пролазак на црвено светло на семафору казна је 100 марака, уз месец дана без возачке дозволе и један казнени бод.

КАМЕРЕ НА 105 ЛОКАЦИЈА

У СРПСКОЈ се раније кренуло са инсталирањем видео- надзора на стотинама локација у 43 локалне заједнице. У више од 30 општина надзор је у функцији, а само у Бањалуци камере су постављене на 105 локација. Снимају се јавне површине, тргови, паркови, објекти, мостови, раскрснице, паркинзи... Камере препознају регистарске ознаке и у случају истека регистрације евидентирају прекршај.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ХИТНО ЗАУСТАВИТИ ОДЛАЗАК РАДНИКА: Алармантно стање на тржишту рада у Републици Српској