УГРОЖЕНА ТРЕБИШЊИЦА: Требињци поднели захтев скупштини да се заштити најлепши део града

Д. ЦУРАЋ

28. 08. 2021. у 07:22

УДРУЖЕЊЕ за заштиту вода Источне Херцеговине "Врело", у сарадњи са грађанима окупљеним око фејсбук-групе "Протјерајмо ругло из Требиња" поднели су захтев требињској Скупштини за сазивање Тематске седнице на којој би се разматрало питање заштите преосталог природног тока реке Требишњице.

УГРОЖЕНА ТРЕБИШЊИЦА: Требињци поднели захтев скупштини да се заштити најлепши део града

Фото Д. Цураћ

Како кажу у Удружењу "Врело" река Требишњица је заштитни знак Требиња, али је сада дошло време да се што хитније заштити корито природног тока кроз сам град, које је све угроженије због легалних и нелегалних радова.

- Од реке Требишњице остало је пет километара приородног тока које се годинама девастира. На обалама се гради, река се не адекватно чисти и ово је грађанска иницијатива која није везана за било коју политичку странку већ искључиво од стране људи који воле реку. За неких десет до 15 година ако се овако настави река ће бити само вештачко водено тело, један бетонски канал и то се мора спречити - истакао је Здравко Мркоња, председник Удружења "Врело".

ИНИЦИЈАТИВА Милошевић и Мркоња, Фото Д. Цураћ

Грађани су и раније, путем друштвених мрежа, покренули петицију да се заштити река.

- Наш једини мотив и циљ је да да сучавамо реку која је угрожена у овом тренутку. Свесни смо да су неке ствари неповратно упропашћене и да ту неће бити начина, али морамо учинити све што је у нашој моћи да је сачувамо, да постане заштићено добро јер чињеница је да град зависи од Требишњице - истакао је активиста Немања Милошевић.

ЕКОЛОЗИ

ПОДРШКУ иницијативи и сазивању тематске седнице дала су и бројна еколошка друштва, која је Удружење Врело позвало, као и грађане Требиња да им се јаве у што већем броју и дају своја мишљења како сачувати реку Требишњицу, некада највећу европску понорницу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)