СЛИКАРИ ДЕЛА ДАРОВАЛИ: Ликовно духовно саборовање под Мајевицом

В. Митрић

25. 08. 2021. у 21:07

У УГЉЕВИЧКОМ Центру за култру „Филип Вишњић“ завршена је седма по реду Ликовна колонија „Угљевик 2021“ изложбом слика и скулптура чији је организатор Центар за културу у сарадњи са Мисијским одбором Епархије зворничко-тузланске а покровитељ општина Угљевик.

СЛИКАРИ ДЕЛА ДАРОВАЛИ: Ликовно духовно саборовање под Мајевицом

Фото: В. Митрић

Директор Центра за културу Предраг Вујевић рекао да је на овој културној светковини учествовало осам учесника, академских сликара из Србије и Републике Српске као и три придружена члана из Лопара и Угљевика.

- Новина у оквиру ове Ликовне колоније била је бесплатна школа сликања и вајања за 23 малишана узраста од 5 до петнаест година,  колико их је било заинтересованих, који су ове године по први пут поред часова сликања имали и часове вајања - рекао је Вујевић новинарима.

Василије Перић, начелник општине Угљевик, који је на челу те локалне самоуораве више од две деценије, каже да је  поносан што  је укупни прогрес града и краја пратила култура, духовност, образовање и спорт.Драго  му је што су, како каже, култрурни садржаји у Угљевику,често,раме  уз раме, а честои изнад оних у много  већим градовима.

- Култура је основ свему,без њен нас једноставно нема, па отуда наше улагање у ту област, које је дало колослајне резултате, и по садржајима и по интересовању за њих - каже Перић.

- Драго ми је што смо сјајно културно повезани и у земљи, и у региону и у свету, а нарочито са нашом матицом Србијом. Сликари су оставили велики траг код нас, јер су њихова дела бриљантна,а  њихове изразе разумеју људи без обзира којим језиком говоре. Хвала им на свему.

Историчар уметности Марина Цветановић из Лознице   оценилаје  да су ликовни ујетници и овог пута имали потпуну слободу стварања у условима какав им поклања овакав један скровити и лиеп град Угљевик и оставили дела која су спона њихових личних уметничких поетика у заједници са искуствима која су овде стекла.

- Континуитет је оно што краси ово дешавање, а у временима каква су тренутно, где је све некако скрајнуто а нарочито култура, оваква манифестација као што је Ликовна колонија, сада већ са традицијом не би могла опстати без институције која стоји иза ње - рекла је Цветановићева.

Дипломирани вајар, професор ликовне културе Мирјана Вуксановић из Београда, учесница Ликовне колоније нагласила је да увек радо долази у Угљевик и Републику Српску.

- На Ликовној колонији радила сам акрил на платну, на тематику коња, а они представљају један вид слободе што је нама у данашње време, када постоје разна ограничења, тренутно јако потребно - рекла је Вуксановићева.

Она је у Угљевику прије 15 година имала самосталну изложбу и аутор је спомен-бисте Филипа Вишњића испред угљевичког Центра за културу као и спомен-бисте овог славног песника и гуслара у његовом родном селу Горњој Трнови.

Уметници, овогодишњи учесници Ликовне колоније били су Павле Голијанин, Наталија Цимеша, Братислав Хедјеши, Срђан Ћеранић, Хаџи Бранко Никитовић, Весна Вујичић из Републике Српске, као и Мирјана Вуксановић и Драгана Купрешанин из Србије.В.Митрић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је данас да се он не бори ни за Владимира Путина, ни за Џозефа Бајдена, већ за грађане Србије и државу Србију, и да га не интересује шта имају да му поруче страни лидери, већ да гледа да у овим тренуцима Србија не буде на њиховом удару.

28. 09. 2022. у 13:20

Коментари (0)

ДРАМА КОД ЛОЗНИЦЕ: Раде убио вука од 36 килограма - на само 500 метара од села (ФОТО)