СТИПЕНДИЈА ЗА УЧЕНИКА ГЕНЕРАЦИЈЕ: Требињска Гимназија "Јован Дучић" прославља велики јубилеј 100 година постојања

Д. ЦУРАЋ

23. 08. 2021. у 07:09

ТРЕБИЊСКА Гимназија "Јован Дучић" прославља 100 година постајања, а та образовна установа, заштитни знак града на Требишњици, одувек је имала своје пријатеље, као и некадашње ђаке који никада нису заборавили своје школске дане. Тако је Удружење "Стара Херцеговина" из Београда ђаку генерације Гимназије "Јован Дучић" Луки Сушићу доделило стипендију.

СТИПЕНДИЈА ЗА УЧЕНИКА ГЕНЕРАЦИЈЕ: Требињска Гимназија Јован Дучић прославља велики јубилеј 100 година постојања

Фото Д. Цураћ

- Удружење смо основали пре две године по идеји мог покојног брата Мирка Бутулије, који је хтео да окупи људе који припадају подручју старе Херцеговине, односно подручју три државе Републике Српске, Црне Горе и Србије. У овој години када требињска Гимназија прославља стогодишњицу, одлучили смо да стипендирамо ђака генерације. Волео бих да Лука за 10 година на истом месту уручи стипендију новом ђаку генерације у име нашег Удружења - истакао је Андрија Бутулија, председник Удружења "Стара Херцеговина".

Лука Сушић је рекао да му је посебна част што је ђак генерације баш ове године, када Гимназија прославља јубиларних 100 година постојања.

- Ова стипендија ми много значи. Сада се могу фокусирти на учење, без бриге о финансијском делу. С друге стране, она је доказ да се знање цени - рекао је Сушић.

ПРИЗНАЊЕ Бутулија предаје стипендију Сушићу, Фото Д. Цураћ

Директор Гимназије "Јован Дучић", Мишо Пешић захвалио се на овој стипендији.

А, прва већа манифестација, којом се обележава 100. рођендан Гимназије била је у оквиру прославе Преображења, крсне славе града Требиња и саборног храма, документарна изложба "Век Гимназије у Требињу".

ПОСТАВКА ВРЕДНИХ ДОКУМЕНАТА

ДРАГОСЛАВ Бањак је истакао да је Гимназија у Требињу надживела и Други светски рат, али и све школске реформе, што сведочи и изложба вредних докумената.

- Изложба сведочи о постојаности гимназије у Требињу и показује колико је дубок њен корен трајања и њено стабло активности - додао је Бањак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)