СКУП О ЗНАЧАЈУ ДОЈЕЊА У БИЈЕЉИНСКОЈ БОЛНИЦИ: Предности за бебу и мајку (ФОТО)

В. Митрић

09. 08. 2021. у 12:13

У БИЈЕЉИНСКОЈ болници је одржано предавање поводом Светске недеље дојења које се обилежава сваке године у првој недељи августа. Светска недеља дојења обележава се ради подстицања дојења и побољшања здравља беба широм света. Ове године тема недеље дојења је „Заштитите дојење: Заједничка одговорност“.

СКУП О ЗНАЧАЈУ ДОЈЕЊА У БИЈЕЉИНСКОЈ БОЛНИЦИ: Предности за бебу и мајку (ФОТО)

ФОТО: В.М.

- Дојење је темељ, правилне и здраве исхране детета у првих шест месеци живота, без додатака воде, чаја, сокова, адаптираног млека, чврсте хране.  Мајчино млеко садржи све факторе који су неопходни за нормалан раст и развој детета. Од шестог месеца потребно је уводити и другу храну, али дојење је потребно наставити до друге године живота, а  ако мајка и беба желе наставити, може се и продужити - истакла је др Миомира Бркић, спрецијалиста гинекологије и акушерства у ЈЗУ Болница „Свети Врачеви“ Бијељина.

ФОТО: В.М.

Др Бркић је навела да је првих неколико дана по порођају млеко  густо и жуто – колострум – високоенергетско млеко са великом концентацијом антитела која штите дете од болести респираторног и гастроинтестиланог ситема. Мајчино млеко садржи протеине, лактозу, млечни шећер, масне киселине које дају енергију новорођенчету, витамин А и бројне олигоелементе који су неопходни за раст и развој.

ФОТО: В.М.

Сматра се да деца која су била на мајчином млеку у првим месецима живота имају виши коефицијент интелигенције и ређе су гојазна, као и да ређе оболевају од дијабетес мелитуса у току живота. Млеко се производи по принципу потражње. Што беба више сиса, више се млека ствара, те је потребно, саветује др Бркић, дојити бебу онолико колико беба хоће. Природно млеко се брже ресорбује у дигестивном тракту у односу на вештачку исхрану, те бебе брже огладне, каже др Бркић.

ФОТО: В.М.

Осим за бебу, дојење је веома важно и за мајку, јер долази до ослобађања окситоцина који доводи до контракција материце чиме се смањује крварење и спречава настанак анемије, такође, жене које доје, ређе обоевају од карцинома дојке и јајника, ређе развијају остеопорозу, те постпарталну депресију. А немерљива је емоционална блискост и сигурност коју беба осећа приликом контакта “кожа на кожу”- истакла је др Миомира Бркић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)