ТРЕБИЊЕ КРЦАТО ГОСТИМА ИЗ СРБИЈЕ: Туристички радници на југу Српске више него задовољни досадашњом летњом сезоном

Д. ЦУРАЋ

07. 08. 2021. у 08:12

ТРЕБИЊЕ ове године бележи сјајне резултате када је у питању туризам, а уколико се настави лепо време и не буде ограничења због пандемије вируса корона у септембру и октобру, туристички радници чекују рекордну сезону, сличну оној из 2019. године.

ТРЕБИЊЕ КРЦАТО ГОСТИМА ИЗ СРБИЈЕ: Туристички радници на југу Српске више него задовољни досадашњом летњом сезоном

Ресторани у центру Требиња / Фото Д. Цураћ

Само у првих шест месеци ове године било је три пута више долазака него претходне године, која није прави параметер с обзиром на ограничења која су била уведена због пандемије.

- У мају и јуну остварено је 80 одсто туристичког промета из 2019. То су у највећем броју гости из Србије, потом из Српске и БиХ. Што се тиче страних туриста ту имамо повремене мање групе, а ради се о гостима из Турске, Италије И Израела - каже Мирјана Андрић Путица, директор ТО Требиње.

Раст броја гостију захтева и проширење туристичке понуде. Туристичка понуда у граду на Требишњици је проширена на циклотуризам, вожњу баркама на Требишњици, а ту је и адреналински парк у излетишту Убла, што са низом културних манифестација и верским туризмом и атракцијама у "Граду сунца" представља јединствен доживљај.

- Наш град постаје место интересантно и за најзахтевније туристе. Ширењем понуде повећева се и број боравка у Требињу па у овом тренутку наши гости могу квалитетно провести три до четири дана, с изванредним садржајима, мада многи остају по целу седмицу - додали су у ТО Требиње.

Од ове године по нижим ценама наплаћује су и паркинг гостима који бораве у Требињу јер су уведене "апартман карте", а регистрованих кревета у граду на Требишњици је око 2.600.

И док се Град Требиње ближи рекордној сезони, требињски "Град Сунца" обара све рекорде када је у питању посећеност. Огромни капацитети тог јединственог комплекса су током летње сезоне попуњени.

- Заиста дивно место за одмор са децом. У исто време имамо на располагању базене, тобогане, дечју играоницу, али иако има поприлично гостију нема гужве да је све пренатрпано - каже Горан из Београда, који је са породицом и лани летовао у Требињу.

Разлога за задовољство имају у овом туристичком комплексу у којем дневно прође око 2.500 људи.

- Овде су циљне групе током лета породице. Имамо око 700 смештајних јединица, а гости долазе из целог региона - каже Милица Аџић, маркетинг менаџер "Града Сунца".

ДУБРОВЧАНИ И НОВЉАНИ

НА требињској пијаци кажу да се у летњем периоду знатно поправио посао, али и да и даље нема муштерија из Херцег Новог и Дубровника, који су до сада били сталне муштерије. Кажу да је већи број туриста, али да су прошле године имали више посла.

- Највише муштерија је из Србије, који купују наше домаће производе. Нема Црногораца, док због ограничења на граници Хрвати не купују ни у приближним количинама - каже Весна, продавачица на требињској пијаци.

СТАН НА ДАН

ОВОГОДИШЊОМ сезоном задовољни су и Требињци који издају апартмане, који рентирају станове по систему "стан на дан". Зависно од локација и квалитета смештаја цене се крећу од 30 КМ па до 100, а има и луксузних станова који се крећу и до 120 КМ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)