ЗА САРАДНИКЕ КРАЛИ ТУЂЕ ИДЕНТИТЕТЕ: Алмир Јаховић пристаје на скраћен поступак изручења Црној Гори

О. МАТАВУЉ

05. 08. 2021. у 20:12

АЛМИР Јаховић, наводни припадник "кавачког клана", који је ухапшен у Бањалуци по потерници Интерпола Црне Горе, изјавио је пред тужиоцем да ће пристати на убрзани поступак изручења правосуђу Црне Горе.

ЗА САРАДНИКЕ КРАЛИ ТУЂЕ ИДЕНТИТЕТЕ: Алмир Јаховић пристаје на скраћен поступак изручења Црној Гори

Привођење Алмира Јаховића / Фото МУП РС

То је, после саслушања, саопштило Тужилаштво БиХ, наводећи да су осумњиченима Љубану Полетану и бившем полицајцу Далибору Ћурлику после испитивања предложене мере забране путовања, одузимање путних исправа, међусобног и састајања са сведоцима.

- Они се терете да су држављанину Црне Горе, оптуженом за тешка кривична дела и припадност "кавачком клану", омогућили стицање докумената БиХ на туђе име и идентитет - рекао је портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

Као што су "Новости" писале, уз помоћ Ћурлика и Полетана одбеглом Јаховићу је у ЦИПС-у у Бањалуци израђен пасош на име Илија Којић, што је заправо украдени идентитет.

- Осумњичени су под истрагом као чланови криминалне групе неовлашћено долазили до података и идентитета грађана који углавном имају двојна држављанства БиХ и Србије, а који документе нису подизали у БиХ. Идентитете су одавали особама из криминалног миљеа, како би им омогућили да незаконито добију важеће документе БиХ са туђим личним подацима, које би користили приликом скривања од полиције и правосуђа - каже Грубешић.

Он додаје да таква кривична дела представљају значајну безбедносну претњу и нарушавају интегритет БиХ и Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размену података БиХ (ИДДЕА).

Потерница за Јаховићем је расписана због организовања криминалне групе и покушаја убиства Јована Ђуровића, као и планирања ликвидације боксера Николе Сјеклоће. Заједно с њим оптужени су још и Аднан Османагић, који је у бекству, Елдар Нурковић, Дарко Милић, Ђорђије Цицмил и Ензан Цириковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)