ПОЗИТИВНИ ТРЕНДОВИ: Од почетка 2021. у Српској прикупљено више прихода него рекордне 2019. године

Р. С.

03. 08. 2021. у 13:53

ПОРЕСКА управа Републике Српске је у првих седам месеци ове године на рачун јавних прихода прикупила укупно 1,592 милијарде марака, што је за 196,5 милиона КМ или 14 одсто више него у истом периоду претходне године, уз раст наплате у свим сегментима јавних прихода.

ПОЗИТИВНИ ТРЕНДОВИ: Од почетка 2021. у Српској прикупљено више прихода него рекордне 2019. године

Фото: Бранкица Спасенић

О позитивним трендовима сведочи податак да је наплата ове године за 129 милиона КМ већа него у истом периоду 2019. године, која је била рекордна у наплати јавних прихода и која није била оптерећена кризом изазваном пандемијом корона вируса и мерама ограничења и забрана рада привредних субјеката.

Наплата доприноса је у првих седам месеци ове године премашила милијарду марака и већа је за 10 одсто него у истом периоду прошле године. За Фонд ПИО наплаћено је 577,7 милиона КМ, односно такође 10 одсто више, а за Фонд здравственог осигурања наплаћено је 366,8 милиона КМ или 11 одсто више.

Када су у питању директни порези, наплата је у првих седам месеци ове године износила 304,5 милиона марака, што је за 16 одсто више него у истом периоду прошле године.

Највећи раст наплате остварен је код пореза на добит, који је наплаћен у износу од 154,3 милиона марака, или 18 одсто више него у истом периоду претходне године.

Значајан раст наплате бележи се и код пореза на доходак, пореза на непокретности, те осталих  јавних прихода,  такси и накнада.

- Низ је фактора који су утицали на овако позитиван тренд наплате јавних прихода, међу којимасу свакако мере које је доносила Влада РС са циљем превазилажења последица пандемије. Поред тога, за стабилну наплату свакако треба захвалити и одговорном односу већине пореских обвезника према својим пореским обавезама, те редовним активностима Пореске управе РС на контроли и наплати јавних прихода. Важан фактор стабилне наплате је и константно увођење нових електронских услуга од стране Пореске управе РС, односно аутоматизација процеса наплате јавних прихода те охрабрујући опоравак домаће привреде након кризе изазване пандемијом корона вируса - казао је Горан Маричић, директор Пореске управе РС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)