ИНЦКО НАСИЉЕМ ПРЕГАЗИО ПРАВО: Судија и професор уставног права Милан Благојевић поручио да је у РС требало усвојити закон о поништењу

С. Мишљеновић

03. 08. 2021. у 08:00

ТО што је учинио Валентин Инцко је такво насиље и тиранија пред којима стаје људски разум.

ИНЦКО НАСИЉЕМ ПРЕГАЗИО ПРАВО: Судија и професор уставног права Милан Благојевић поручио да је у РС требало усвојити закон о поништењу

Фото: Независне новине

Својом самовољом 23. јула буквално је отворио лов на Србе, на свакога ко мисли другачије у односу на његов тзв. закон о забрани негирања геноцида. Зато сам и поднео оставку. Јер, после овога, све је овде изгубило смисао, па и да се буде судија у овако изопаченој творевини каква је БиХ.

То, за "Новости", поручује професор уставног права Милан Благојевић, први Србин из РС који је поднео оставку на место судије Окружног суда у Бањалуци, а због закона који је наметнуо сада већ бивши високи представник. У тексту оставке, упућене Високом судском и тужилачком савету БиХ, он је навео да не жели више да буде судија у правосуђу у којем се од судова на противправан начин захтева да штите насиље ОХР.

* Има ли у закону, ипак, нечега што се ослања на право и Устав БиХ?

- Тај "закон", као и остали такви акти високих представника у БиХ су насиље, а насиље никада не може бити у складу са правом, односно уставом. Не постоји ниједан правни акт било ког органа Уједињених нација којим би се високом представнику дало такво право, нити постоји међународни уговор (билатерални или мултилатерални) који ово омогућава. Ни Дејтонски споразум, ни Устав БиХ, не дају право високом представнику да доноси закон. Ни фантомски тзв. Савет за примену мира у БиХ никада то није учинио, па ни у бонским закључцима из 1997, нити у било којим другим закључцима, никада није употребљена реч закон. Зато Инцко обмањује јавност износећи да за своје "кривично дело забране негирања геноцида" наводно има основ у тачки XI 2. закључака тзв. савета за примену мира из Бона 1997.

* Како оцењујете реакцију институција Српске на наметнуте законске одредбе?

- Нису урадили посао како треба. Јер, Народна скупштина РС је донела закон о непримењивању одлуке Валентина Инцка, што није исправно. Наиме, када се у закону каже да се нешто неће примењивати, то не значи да је доносилац таквог закона, у овом случају Народна скупштина РС, тиме рекла да је правно ништавно то што се неће примењивати. Таквим називом закона само је речено да се одлука неће примењивати у РС, а не и да је она правно ништавна и да Инцко нема право на доношење такве одлуке.

* Како се онда одбранити од оваквог закона?

- Правна одбрана је да Народна скупштина Републике Српске донесе закон о поништењу Инцкове одлуке, из чега би произлазило да се поништено не може и не сме примењивати у РС. У оквиру тог закона требало би прописати да су ништавни и да се у Српској неће примењивати ни други акти, на пример судска решења и пресуде, акти полицијских и тужилачких органа, донети на основу те ништавне Инцкове одлуке.

НЕКА ГРАЂАНИ САМИ ОДЛУЧЕ...

* Шта ви, као искусни судија и професор, саветујете грађанима који добију кривичну пријаву по Инцковом закону?

- То препуштам да одлучи сваки грађанин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)