ЗЛОЧИН НАД 39 СРБА БЕЗ КАЗНЕ: Тужилаштво БиХ након 11 година донело одлуку о неспровођењу истраге у Приједору

С. М.

03. 08. 2021. у 08:12

ТУЖИЛАШТВО БиХ донело је одлуку о неспровођењу истраге у вези са ратним злочином почињеним над 39 особа српске националности на подручју Приједора 30. маја 1992. године.

ЗЛОЧИН НАД 39 СРБА БЕЗ КАЗНЕ: Тужилаштво БиХ након 11 година донело одлуку о неспровођењу истраге у Приједору

Фото Град Приједор

Одлука је донета након што је предмет 11 година био у Тужилаштву БиХ.

ЦЈБ Бањалука поднео је још 28. септембра 2010. извештај о нападу на Приједор против Асима Мухића, Кемала Алагића, Јасмина Блажевића, Ферида Делкића, Халима Мешића, Едина Чајића, Мерима Чаушевића, Славка Ећимовића, Суада Карагића, Изета Мешића и Неџада Бабића због постојања основа сумње да су починили ратни злочин против цивилног становништва, против рањеника и болесника, против ратних заробљеника и организовање групе људе и подстрекавање на чињење КД геноцида, злочина против човечности и ратних злочина.

Извештај је теретио Мухића, Алагића, Ећимовића, Мешића и Карагића да су планирали, покренули, наредили, учинили и подстрекавали чињење кривичног дела ратног злочина над цивилним становништвом, насељима, припадницима Војске РС и лицима заштићеним међународним правом.

Кривична дела извршена су над 39 лица српске националности и то 20 припадника Војске РС којих је осам убијено, осам рањено и четворо заробљено, и 19 цивила где је шест убијено, а 13 рањено.

ОДЛУКА Тужилаштво БиХ, Фото РТРС

Председник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Приједора Здравка Карлица каже да је више ништа не изненађује када су у питању одлуке Тужилаштва БиХ.

- За српске жртве никад није било правде, ни у Другом светском рату, а нажалост, ни сада. Одлука Тужилаштва БиХ није праведна - рекла је Карлица.

Њен супруг, Зоран Карлица, по којем носи име централни градски трг у Приједору, рањен је тога јутра у одбрани града, превезен је најпре у Бањалуку, а потом на ВМА у Београд где је 6. јуна 1992. подлегао.

- Како није било ратног злочина, ако је то јутро извршен веома организован и испланиран напад са шест пунктова? И сад причамо да нема елемената ратног злочина!? То ме јако вређа. И ми волимо своје жртве, као што они воле своје - истакла је Карлица.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

У ОБРАЗЛОЖЕЊУ Тужилаштва БиХ наводи се да прикупљена обимна документација и саслушан велики број особа, али да резултати спроведених анализа, како кажу, неспорно указују да нема основа сумње, јер нема доказа да се заиста десио ратни злочин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)