ТИМОВИ АДВОКАТА БРАНИЋЕ ГРАЂАНЕ! Како ће изгледати правна заштита становништва РС од прогона због Инцковог закона

С. МИШЉЕНОВИЋ

03. 08. 2021. у 07:13

ИНСТИТУЦИЈЕ Републике Српске већ су обавиле разговоре са адвокатима како би се формирали тимови за одбрану грађана који добију кривичне пријаве због наметнутог закона Валентина Инцка о негирању геноцида.

ТИМОВИ АДВОКАТА  БРАНИЋЕ ГРАЂАНЕ! Како ће изгледати правна заштита становништва РС од прогона због Инцковог закона

Фото Glassrpske

Поплава кривичних пријава за грађане РС због поменутог закона стиже за минимум два месеца када тужилаштво "одради" посао по пријавама које су добили, кажу, за "Новости", извори из правосуђа.

- Лов на грађане РС је тек отворен. Када тужилаштва почну да раде по пријавама, а велики део ће бити у тужилаштвима Федерације БиХ, требаће неколико месеци да се склопе кривичне пријаве. Бошњаци ће овде применити тактику као и код подношења захтева за ратну одштету од стране РС. То у пракси значи да се неће дизати бука око подношења пријава, а онда одједном ће се појавити пред тужилаштвима, примера ради, 100 пријава против грађана Српске - кажу наши извори.

Иначе, у Српској ради више од 570 адвоката и они могу да одговоре задатку. Да се на терену ради све како би се грађани РС заштитили од прогона потврдио је и Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ.

- Наравно да ће институције РС помоћи свим грађанима који буду имали проблема због наметнутог Инцковог закона. Поносан сам на наше адвокате. Оформићемо тимове и разговарати са адвокатима. Никога нећемо оставити на цедилу по том питању. Ово није појединачна борба већ борба свих нас. Уколико нас овде сломе и процесуирају, Српска нема будућност - поручио је Додик.

На терену грађани се увелико јављају адвокатским кацеларијама да добију савет о томе шта то тај накарадни закон третира као кривично дело.

- Грађани питају шта ће бити уколико обуку мајицу са ликом генерала Ратка Младића или Радована Караџића. Или шта ће се десити ако слушају родољубиве песме у којима се спомињу лица осуђена за ратни злочин. Питају да ли ће то бити кажњиво или не. То не може бити кажњиво. Али, ево, видећемо какав ће став заузети пракса по овом питању - каже адвокат Милан Петковић.

Фото Новости

Адвокат Петковић је већ учествовао у одбрани грађана РС у случајевима "референдум у Српској" и случају "певања родољубивих песама" и свестан је компликованог посла који се ставља пред адвокате РС.

- Доста је рупа око наметнутог закона. Не траже одговоре само грађани већ и адвокати. Браниоце интересу је да ли ће одговарати уколико на суду кроз одбрану буду рекли нешто што се може тумачити као кршење закона - каже Петковић.

Из Адвокатске коморе РС кажу да подржавају формирање тимова адвоката који ће искључиво радити овај посао.

- Република Српска има озбиљан и квалитетан адвокатски капацитет који може изнети заступања и правну помоћ за грађане који буду имали проблема због наметнутог Инцковог закона - каже Дарко Кременовић, члан ИО Адвокатскле коморе РС.

ПРВА ПРИЈАВА ЗА НОВИНАРА

БРАНИМИР Ђуричић новинар РТРС први је човек из РС који је зарадио је кривичну пријаву по Инцковом закону а коју је против њега поднео Ћамил Дураковић, председник Скупштине Сребреница. Ђуричић је одбацио све наводе Дураковића и поручио да не признаје никакву пријаву.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)