НИ ЧЕТИРИ ЛАЖНА ИДЕНТИТЕТА МУ НИСУ ПОМОГЛА: Преживели Срби о смрти злогласног ХВО злочинца Пере Коња - “бар је скончао иза решетака”!

Н. ЂУРИЋ

02. 08. 2021. у 07:57

САМО десетак дана након што је, после готово три деценије скривања, откривено да је крајем јула у Хрватској ухапшен злогласни крвник над заробљеним махом посавским Србима Перо Винцетић, у недељу вече је стигла и друга шокантна вест.

НИ ЧЕТИРИ ЛАЖНА ИДЕНТИТЕТА МУ НИСУ ПОМОГЛА: Преживели Срби о смрти злогласног ХВО злочинца Пере Коња - “бар је скончао иза решетака”!

Фото: Принтскрин

У загребачком истражном затвору ратни командир војне полиције ХВО, познатији као Перо Коњ, је - преминуо!

Након што му је то потврђено у Тужилаштву БиХ, ову вест, за „Новости“, је саопштио Владо Драгојловић, председник модричких логораша и Координационог одбора Посавина Савеза логораша РС.

- Низмерно нам је жао што је и у овом случају над српским џелатом рука смрти била бржа од руке правде. Једина је донекле утеха да је злогласни Перо Коњ живот скончао иза решетака где му је одувек и заувек било место с обзиром на гнусне злочине које је починио над заробљеним Србима из Орашја, Дервенте, Брода, Модриче и других општина - каже, за „Новости“, Драгојловић.

Према сазнањима нашег листа, овај некадашњи логораш, који је прошао пакао ХВО логора, од 8. маја до 24. децембра 1992. године у Оџаку, Оршју, Босанском и Славонском Броду, један је од најзаслужнијих за откривање и након готово 30 скривања под лажним идентитетима Винцетићевог хапшења.

Фото: Н. Ђурић

Владо Драгојловић

- Нисам могао ни хтео да заборавим и преболим најстравичнија злодела Пере Коња. Поготово то да се безбрижно шепури по региону, са пасошем на име Марко Видовић и још четири лажна идентитета. За разлику од, рецимо Мате Баотића, такође командира ХВО који је пред судом БиХ правоснажно осуђен на 13 година робије, као и неких других његових правди приведене сабраће по злочину, знали смо да има јаку залеђину у Хрватској, али нисмо одустајали. Кључно је било да смо пре месец дана добили поуздану информацију да се тај злочинац, комбијем на релацији Загреб-Велика Британија, бави некаквим послом. Убрзо је по нашој дојави и ухапшен - испричао нам је Драгојловић.

ИЖИВЉАВАО СЕ И МОТОРОМ

ТУЖИЛАШТВО БиХ је Пери Винцетићу на душу ставило разне ратне злочине, а Владо Драгојловић и други логораши га памте и по једној посебној врсти злостављања.

- Осим довођења у везу са најмање 23 ликвидације, силовања, ударања ланцима и другим предметима, Перу Коња, памтимо и по иживљавању са великим мотором. Хистерично се наслађивао у великој брзини газећи нас и ломећи нам кости, уз ударце ланцима или палицом, само зато што по његовој вољи у длаку нисмо били добро постројени - присећа се Драгојловић.

Тужилаштво БиХ је 21. јула ове године информисано да је у Хрватској, на подручју Осијечко-барањске жупаније, „ухапшен Винцетић, тзв. "Коњ" (1968.), који се терети за ратне злочине и тешка кршења међународног хуманитарног права почињене над цивилним жртавама на подручју Орашја 1992. и 1993. године“.

Хрватске колеге нису биле вољне да удовоље захтеву правосуђа БиХ, да им се изручи некадашњи припадник ХВО. Сва ишчекивања су, међутим, прекраћена вешћу да је Перо Винцетић отишао са овог света не дочекавши овоземаљски суд.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)