ШМИТ ЈЕ ЛАЖНИ ПРЕДСТАВНИК: Додик поручио да је Немац дошао без сагласности Савета безбедности УН

С. М.

01. 08. 2021. у 21:42

НЕМАЦ Кристијан Шмит од недеље је званично нови високи представник у БиХ. Дошао је без сагласности Савета безбедности УН и што се тиче Републике Српске, Шмит нема легитимитет. За Српску он се лажно представља као високи представник, поручио је Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ:

ШМИТ ЈЕ ЛАЖНИ ПРЕДСТАВНИК: Додик поручио да је Немац дошао без сагласности Савета безбедности УН

Фото: Д. Поздеровић

- Велике земље су кренуле у безочно рушење међународног права и Дејтонског споразума и не можемо да верујемо у добре намере Шмита. Господине Шмит, нисте добродошли овде. Ви нисте изабрани високи представник и РС неће поштовати ваше одлуке.

Појаснио је и да су светски моћници прекршили Анекс 10 Дејтонског споразума:

- Ми смо потписници свих анекса, у име нас споразум је потписала Србија. Високог представника нема ни у једном документу, осим у том Анексу 10. Дакле, предвиђено је да стране које су потписале Анекс 10 треба да се сагласе о имену високог представника и то треба да потврди Савет безбедности. И једно и друго је изостало и могли смо да видимо како земље попут Британије и Америке то тумаче. Кренуле су у безочно рушење међународног права и Дејтонског споразума.

Додаје да је невероватно да Немачка спроводи један систем демократских вредности у својој кући, а негде друго другачији:

- Слушао сам такозваног високог представника Шмита који очигледно лута, хвали се својим искуством, али нема искуство за БиХ. Он себе промовише као месију који треба да затвори разне ствари које су они отворили.

Нагласио је да Република Српска нема ниједан разлог да поверује у добре намере било кога ко долази са стране:

- Не можемо дозволити да нам странац без мандата прича како ће ствари тећи и зато је важно да смо у РС постигли значајан део консензуса око овог питања. И НС РС је рекла да је високи представник нелегалан и нелегитиман.

ГЕСТАПО

ДОДИК каже да високи представник нема никакве ингеренције за границе на Балкану и да су сви радили против РС.

- Отац Валентина Инцка је био официр Гестапоа. Нећемо дозволити да нам странци ишта намећу овде јер би то био крај Републике Српске - рекао је Додик.

КОНТРАТУЖБА

НОВИНАР РТ Републике Српске Бранимир Ђуричић, против којег је председник Скупштине општине Сребреница Ћамил Дураковић поднео пријаву Тужилаштву БиХ због "негирања геноцида", најавио је подношење контратужбе:

- Осуђујем претње дотичног према тужиоцу и подносим контратужбу. Ко се мача лати...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)