УКЛОЊЕН "ТРАНСПОРТЕР - СПОМЕНИК": Услишен апел међународне заједнице и српских повратника у федералну општину Маглај

Љ. ЂУРИЋ

02. 08. 2021. у 08:12

НАКОН вишемесечних апела српских повратника у федералну општину Маглај и интервенције међународне заједнице, коначно је уклоњен "транспортер - споменик" на улазу у повратничко српско насеље Крсно Поље, непосредно крај регионалног пута Маглај - Завидовићи.

УКЛОЊЕН ТРАНСПОРТЕР - СПОМЕНИК: Услишен апел међународне заједнице и српских повратника у федералну општину Маглај

Уклањање "транспортера - споменика" на улазу у Крсно Поље / Фото "Фејсбук"

Локалне власти Маглаја, које предводи СДП, за ту провокацију окривиле су супарничку СДА, тврдећи да су транспортер ВРС уништен у протеклом рату допремили срачунато да провоцирају Србе повратнике.

- У том транспортеру су погинула два српска војника и овај чин је унео немир међу повратнике и трауме породицама изгинулих младића. Обратили смо се почетком марта локалним властима Маглаја, Зеничко-добојског кантона, али и многим међународним званичницима да се непримерено постављени, како га заговорници ове идеје називају, "историјски споменик", уклони - каже повереник за МЗ Крсно Поље и Бакотић Миленко Петковић.

Допремање ратног плена из бошњачког насеља на улазу у српско повратничко од стране мисије ОСЦЕ, ОХР, Делегације ЕУ у БиХ и амбасада неких земаља, којима су се српски повратници обратили, очигледно није нашло на добар пријем и одобравање ни код њих. Они су се заједничким писмом обратили властима Маглаја, оценивши да тај поступак није у складу са "наставком изградње, међусобног уважавања и разумевања".

Локалне власти су, ипак, након вишемесечног убеђивања и састанака са представницима међународне заједнице у БиХ, изразили спремност да организују измештање транспортера. Заузврат су тражили да странци финансирају неколико инфраструктурних пројеката и помогну општини, наглашавајући да су ти захтеви у циљу међунационалног помирења и суживота Бошњака, Срба и Хрвата на подручју Општине Маглај.

Обећање о измештању су и реализовали, али су потом уследили напади опозиционог СДА на политичке супарнике предвођене СДС, па је чак затражена и оставка начелника општине Мирсада Махмутагића.

Транспортер је одвезен на непознату локацију, а Срби повратници су одахнули.

НЕМАЈУ ПРОБЛЕМА СА КОМШИЈАМА

СРПСКИ повратници на подручје маглајске општине кажу да до сада нису имали проблема са домицилним Бошњацима и да су са њима у добрим односима.

- Немамо проблема ни са бројном муџахединском заједницом у Бочињи, која је формирана након завршетка ратног сукоба, мада су према потписаном споразуму у Дејтону муџахедини морали да напусте БиХ - кажу српски повратници.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)