ИНТЕРВЈУ - Милорад Додик: Не плашим се хапшења, ићи ћу у Сарајево!

Срђан Мишљеновић

01. 08. 2021. у 08:00

ИЗЛАЗ из настале кризе због наметања одлука Валентина Инцка је да се иста одмах повуче и стави ван снаге. Српска се неће повући ни педаљ у овој политичкој борби. Радују ме појачана свест и одговорност свих политичких фактора РС. Јединствено смо наступили што је функционално и корисно за све грађане. Ово није ничија појединачна политичка борба. Ово је борба свих нас. Уколико нас овде сломе и патосирају, Република Српска нема будућности.

ИНТЕРВЈУ - Милорад Додик: Не плашим се хапшења, ићи ћу у Сарајево!

Фото Танјуг

Овако, у интервјуу за "Новости", већ данима напету атмосферу у Републици Српској коментарише Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ:

- Актуелна ситуација у БиХ може трајати данима, месецима, годинама. Представници РС неће одлучивати у заједничким институцијама БиХ све док се ово питање не повуче. Кад се повуче, онда ћемо одлучивати шта даље.

* То значи да је једина опција за Српску повлачење наметнуте одлуке Инцка?

- Могуће је само да се пракса наметнутих закона и одлука поништи и да уђемо у дијалог о томе. Ми не бежимо од дијалога, али то подразумеава јасно да се каже где је мера и да се људима омогући слобода говора, става и политичког односа према неком питању. Сад је на онима који су смислили проблем да га реше. Уколико суспендују Инцкову одлуку, можемо разговарати. Ако наставе нападе на РС, следе нове одлуке и закони. И нека знају да ћемо спроводити све усвојене одлуке. Одбијамо поступање судова и тужилаштва БиХ по наметнутим законима.

* У БиХ је стигао наследник Инцка, Немац Кристијан Шмит. Да ли ћете бити на пријему који организује поводом свог доласка?

- Наравно да нећу бити у Председништву БиХ када се буде представљао. Видим да се помпезно најављује његов долазак. Он ће се представити онима за које јесте високи представник. За нас то није и мени се не треба представљати. Ако будем негде у некој неформалној ситуацији и сретнем га, сигурно ћу му рећу шта мислим о његовом доласку у БиХ.

* Шмит је већ најавио смер деловања у БиХ?

- Видим да се Шмит овде расипа неким оптимизмом и покушава да наметне неку агенду. Оно што Шмит најављује, није никада ни била улога високог представника у БиХ. Па, какве везе има високи представник са питањем изборног закона, или да се бави питањима о начину одлучивања, или уставним позицијама. То су глупости. Чак ни Педи Ешдаун није улазио у то, а ето сад долази Шмит да то ради. Он нема никакве везе ни са европским путем БиХ. Европски пут је увек био власништво домаћих политичких снага. Странци игноришу озбиљне напретке који су урађени и стално све оцењују као проблематично. Наравно, јер ако кажу да је стање овде добро, онда је бесмислено да постоји ОХР. Шмит се лажно представља као високи представник и то говори да само треба имати појачану сумњу и неприхватати такве "персоне".

* Може ли Шмит у светлу последњих догађаја да забрани рад и смени политичаре из РС јер не прихватају наметнуте законе?

- Хајде да видимо како ће забранити рад политичарима. Нису ни њихове пушке све пуне! Испуцали су се странци овде и превише.

* Страхујете ли од хапшења када будете ишли у Сарајево у Председништво, због изречених ставова о Сребреници?

- Немам страха од хапшења! Зато сам од почетка тражио да ме чува полиција Републике Српске, а не да ме штите они који би ме хапсили. Ићи ћу у Сарајево у Председништво БиХ јер има ситуација када Комшић може да закаже седницу и ако ја нисам ту физички присутан, он у другом кругу може да изгласава неке одлуке, осим војних. Некада ће бити потребно моје физичко присуство на седници да би потегао питање виталног националног интереса и ствари пребацио у НСРС.

* Како ће изгледати ваше деловање у Председиштву БиХ?

- На сваком питању, односно одлуци Председништва БиХ, која се стави пред мене потегнућу питање виталног и националног интереса. Од записника, па до свих других одлука, гласаћу против у првом кругу, а у другом потегнути питање виталног националног интереса. И то све иде у НСРС, које је место коначне одлуке. Скупштина је место одлуке, а не Председништво БиХ. И тога нека буду свесни у Сарајеву.

* За неколико дана следи састанак руководстава Српске и председника Србије Вучића. Шта очекује од тог сусрета?

- Упознаћемо председника Вучића са последњим дешавањима у БиХ и РС и свим детаљима, јер су детаљи битни. Наравно, разговараћемо и о сарадњи.

 

Фото Танјуг

* Имате ли конкретне захтеве или предлоге за председника Вучића?

- На састанку са њим видећу да ли је могуће да на неки начин приближимо Републику Српску заједници мини-шенген, то јест отвореног Балкана, без обзира на то да ли то муслимани хоће или неће. Морамо да видимо на који начин можемо да се приближимо овој регионалној иницијативи. Због Сарајева и муслимана који су одбили да БиХ буде део иницијативе, сад РС трпи штету и камиони стоје на Дрини сатима, уместо да брзо пролазе. То је ефекат политике Сарајева и муслиманског односа према Србији. Срби у БиХ су од те исте БиХ добили само штету, муку, патњу и наметнута решења. Зато треба честитати Вучићу и осталим лидерима који су успоставили нов систем функционисања на Балкану.

* Вучић је оценио да су атмосфера и последња дешавања у БиХ најтежи од завршетка рата.

- Председник Вучић је апсолутно у праву. Постигнуто политичко јединство партија у Српској потврда је његовог става. Замислите да су партије које су супротстављене максимално и у међусобном комуницирању имају елементе сукоба, све оставиле по страни и направиле политичко јединство. Из тога се види каква нас је мука натерала да све то урадимо.

* Из Сарајева су реаговали на најаву смене Ћамила Дураковића јер је поднео кривичну пријаву због негирања геноцида.

- Видим да Бакир Изетбеговић вечито сваљује на мене и нас у Српској да смо неки проблем у БиХ. Чак је рекао: Додик мора отићи! Па као да се Бакир у Српској нешто пита. Ја ћу отићи кад овај народ не буде више гласао за мене. А никада нећу отићи већ ћу се бавити неким другим питањима које ће опет бити везана за статус Републике Српске. Дураковић је показао мржњу према Србима. Недопустиво је да у РС локални политичар делује на такав начин.

* Хоће ли институције РС заштити све грађане Српске који добију кривичну пријаву?

- Хоћемо! Заштитићемо сваког грађанина од напада због наметнутих Инцкових решења. Оформићемо адвокатске тимове и никога нећемо оставити на ветрометини. Полиција РС имаће обавезу чим закони које смо усвојили ступе на снагу да по њима поступа и штити грађане.

* Да ли је било позива из страних амбасада кад сте рекли да одбацујете Инцков закон?

- Јесте. Звали су да питају о чему се ради, а имају покварено предубеђење да смо ми Срби нешто криви. Већина тих странаца је таква. Било је и оних који су рекли: "Немојте отићи предалеко, нећемо се моћи вратити". Странци мисле да је ово прича са мало галаме. У погрешном су убеђењу да је ово нешто са роком трајања од неколико дана. Није тако.

НИЈЕ ДОБРОДОШАО

* Да ли очекујете притисак Немачке због Шмита?

- Видим према порукама Шмита, да се очекује да се сви ми овде "покуњимо" под неком његовом силом јер долази из Немачке и да му пожелимо добродошлицу. Е, па није добродошао када долази на овај начин.

СВЕ РЕЧЕНО

ИНЦКО не заслужује било какав мој додатни коментар. О њему је све речено. Кад погледамо генезу страдања Срба у прошлости, на овим просторима иза тога увек стоји неки Аустријанац или Немац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)