СЛАВА ХРАМА У СЕЛУ ФИЛИПА ВИШЊИЋА: У Горњој Трнови обележена Огњена Марија

В. Митрић

30. 07. 2021. у 17:36

У ГОРЊОЈ Трнови код Угљевика храм Свете великомученице Марине обележио је крсну славу Огњену Марију.

СЛАВА ХРАМА У СЕЛУ ФИЛИПА ВИШЊИЋА: У Горњој Трнови обележена Огњена Марија

Фото: В. Митрић

Свету литургију служио је протојереј-ставрофор Душко Танацковић који је верницима у проповеди поручио да света великомученица Марина спада у велике светитељке као и да је посебно поштована код мајки која је и њихов велики чувар.

- Није то нека ватра, а Огњена се зове зато што је у њеном срцу толико огањ био јак да је стала као дијете пред мучитеље и јавно исповедала веру у једнога Бога - рекао је Танацковић.

Након литургије, избора кума крста, литија и икона са верницима пошла је у опход око храма, а слава је обиљежена традиционалним резањем славског колача. У току опхода служен је помен за седам погинулих бораца Војске Републике Српске из овог места.

- Заједно са бројним верницима храмовној слави присуствовао је начелник Угљевика Василије Перић који је свим парохијанима честитао славу са жељом да данашњи али и сваки наредни дан учврсти све Србе у вери православној. - На овај начин да младе генерације, децу нашу, учимо вери православној, љубави, традицији, култури и обичајима.

Он је пожелео да Горња Трнова, родно место чувеног срспког пјесника Филипа Вишњића, када се изради реплика његове родне куће, буде место које ће посећивати сви Срби из целог света.

- Овде ћемо у наредном периоду, израдити зониниг план како би на што бољи и квалитетнији начин уљепшали овај туристичио дио наше општине - најавио је Перић.

Заједно са начелником Перићем храмовној слави присуствовао је потпредседник Скупштине општине Угљевик Драган Ђокић који је мештанин Горње Трнове.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)