ИНЦКО КОЧИ И АДВОКАТЕ: Одложено суђење у случају "Ђурић" за злочине у Власеници

В.Н.

29. 07. 2021. у 06:08

СУЂЕЊЕ у предмету "Мане Ђурић и остали", који се терете за злочине у Власеници, јуче није одржано због тврдње бранилаца да не знају границу до које смеју да иду у одбрани оптужених, након што су данас на снагу ступиле допуне Кривичног закона БиХ којима се забрањује негирање злочина против човечности које је наметнуо одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко.

ИНЦКО КОЧИ И АДВОКАТЕ: Одложено суђење у случају Ђурић за злочине у Власеници

Тужилаштво и Суд БиХ / Фото Д. Поздеровић

Милош Перић, бранилац првооптуженог Манета Ђурића, рекао је да је из медија сазнао да је тај закон ступио на снагу и да сматра да му је тренутно законом онемогућено да заступа брањеника.

Његовом ставу се придружио и Вељко Ћивша, бранилац Раденка Станића, који каже да је из медија схватио како гласи одредба закона којим се забрањује "негирање геноцида" и осталих злочина.

- Сад ја постављам питање, докле могу ићи, а да не дођем до самоинкриминације - рекао је адвокат, пренели су медији у БиХ.

Драган Готовац, бранилац оптуженог Мирослава Краљевића, рекао је да ће Адвокатска комора Републике Српске изаћи са јединственим ставом о поступању бранилаца у предметима који се односе на одредбе које су допуњене у Кривичном закону.

- Наступамо врло опрезно док Адвокатска комора не заузме јасан став - додао је Готовац.

Адвокат Ненад Грубеша у судници је рекао да "Службени гласник РС" није и неће објавити измене Закона и да адвокати нису упознати са његовим садржајем и одредбама.

Судско веће је у овом предмету одложило суђење и вратило два сведока која су данас приступила. Суђење ће бити настављено након годишњих одмора, 8. септембра.

ОПТУЖЕНИ ЗА ПРОГОН ЦИВИЛА

ЗА злочин против човечности почињен у Власеници у периоду од априла 1992. до марта 1993. године суди се Манету Ђурићу, Раденку Станићу, Мирославу Краљевићу и Горану Гарићу, који су оптужени за прогон бошњачког цивилног становништва.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОВО УОПШТЕ НИСУ ОЧЕКИВАЛИ: Никола Јокић шокирао саиграче усред НБА финала