ДВА ЗАКОНА КАО ШТИТ ОД УДАРА ИНЦКА: Народна скупштина у Бањалуци у петак о мерама против одлука високог представника

С. МИШЉЕНОВИЋ

28. 07. 2021. у 09:00

ПРВЕ мере које је Бањалука донела због одлуке Валентина Инцка, одлазећег високог представника у БиХ, да наметне допуне Кривичног закона БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца" - виделе су се у уторак на делу.

ДВА ЗАКОНА КАО ШТИТ ОД УДАРА ИНЦКА: Народна скупштина у Бањалуци у петак о мерама против одлука високог представника

Фото С. Мишљеновић

Седнице Представничког дома и Дом народа Парламента БиХ нису одржане, јер су у Сарајеву остале празне столице српских представника, који су започели бојкот заједничких институција.

Истовремено, Бањалука се спрема да у петак усвоји два нова законска решења како би и званично одговорила Инцку и ОХР на наметање закона.

Шефови клубова посланика у НСРС у уторак су представили предлоге за две тачке седнице. То су измене Кривичног закона РС, којима се уводи кривично дело вређања Српске ако се назове геноцидном и доношење Закона о непримењивању одлука високог представника. Недељко Чубриловић, председник Народне скупштине РС, очекује минималну расправу, односно да се постигне договор да реч добију један или два члана клуба, а да се шефови странака обрате у времену које је за то предвиђено.

- Лидери у Српској неће се повући. Седница у петак показаће јединство и у парламенту Српске. Усаглашено је оно што стоји у закључцима и званичних састанака са новим високим представником неће бити - рекао је Чубриловић.

Потпредседник Народне скупштине РС Милан Петковић, иначе правник, каже за "Новости" да је правни тим ове странке, у сарадњи са тимом СНСД, припремио предлог како би се по хитном поступку усвојио Закон о непримењивању одлука високог представника. У два члана дефинише се да се неће примењивати наметнута Инцкова одлука око забране негирања геноцида, а други прописује да надлежни органи у РС неће сарађивати са органима на нивоу БиХ око примене одредаба високог представника.

- Одлуком високог представника крши се право на слободу изражавања. То је антицивилизацијски чин и представља флагрантно кршење међународног права - рекао је Петковић.

Иванка Марковић, професор кривичног права и посланик СДС у Народној скупштини РС, каже, за "Новости", да је радна група припремила предлог текста у складу са европским принципима, а који је заснован на сличним или истим решењима које имају државе чланице Европске уније. Говорећи о "забрани називања српског народа и РС геноцидним", Марковићева каже:

- Ако је то кршење слободе говора, зашто онда закони Хрватске и Словеније имају одредбе о повреди угледа државе или народа који живе на тој територији? Зашто би онда неко нама у РС оспоравао да заштитимо углед Српске и да спречимо да је неко назива резултатом геноцида или мене припадником геноцидног народа?

На јединствен став лидера из Бањалуке поводом Инцкове одлуке, из Сарајева стижу нове провокације. Бакир Изетбеговић, председник СДА, каже да је одлука РС да не учествује у доношењу одлука требало да стартује 1. августа:

- Тада би сви ишли на колективне годишње одморе, парламентарци, чланови Савета министара, тако да је август свакако био месец вакуума у раду. Померили су то за седам дана, тако да ће вероватно да тактизирају да виде могу ли шта да добију у наредних 40 дана, а онда ће се у септембру све наставити.

НЕГИРАЊЕ "ГЕНОЦИДА" ВЕЋ КАЖЊИВО

ДОПУНЕ Кривичног закона БиХ, којима се кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца" објављене су у уторак у "Службеном гласнику" БиХ, а предвиђено да је да одредбе ступају на снагу - данас.

Према објашњењима, доступним на веб-страници Канцеларије високог представника у БиХ, закон ступа на снагу осам дана од дана објављивања на ОХР-овој страници или дан након објаве у "Службеном гласнику" БиХ, у зависности од тога који од та два датума наступи раније. То значи да Инцкове одредбе, којима су предвиђене и затворске казне, важе од данас.

ПРОФ. ЖЕЉКО БУДИМИР: НАРОДУ НАМЕЋЕ КРИВИЦУ

ТО што је одлазећи високи представник Валентин Инцко наметнуо допуне у Кривичном закону БиХ, којима се забрањује и кажњава негирање геноцида и величање ратних злочинаца, није у складу ни са Уставом, ни са законима БиХ и коси се са Дејтонским мировним споразумом. Притом је то урадио као непостојећи високи представник, јер је ову одлуку донео након што је поднео оставку коју је потврдио Савет безбедности УН - поручује за "Новости" Жељко Будимир, професор међународних односа на Факултету политичких наука у Бањалуци.

Он указује и да је Инцко ову одлуку донео користећи бонска овлашћења, што је одавно престало да буде пракса чак и њега као високог представника:

- Донео је меру која је несхватљива, овакве измене Кривичног закона и наметање кривичних дела су правни нонсенс. То је увођење тоталитаризма у БиХ, који није виђен ни код Хитлера ни код Стаљина, кршење основних слобода, увођење вербалног деликта. Инцко је наметнуо закон у којем негирање геноцида има вишеструку улогу. Најопаснија је политичка - наметање хипотеке колективне кривице српском народу, чиме се додатно потврђује лажна теза о Српској као геноцидној творевини.

Професор Будимир каже да политички актери у РС морају на ово да реагују јединствено и жестоко:

- Српски народ је стигматизован и од прошле недеље нема исти статус који је имао од 1995. Ово је највећи удар на Србе у БиХ и РС, циљ је апсолутно наметање бошњачке доминације. Инцкове измене отварају простор да се у будућности дисквалификује сваки политичар у БиХ, само ако му нађете да је он у неком тренутку на неки начин негирао не само геноцид, него и злочин против човечности или да је, како су навели, "величао ратне злочинце".(Д. М.)

ИВИЦА ДАЧИЋ: НЕПОТРЕБНО ИЗАЗИВАЊЕ ПОДЕЛА

ОДЛУКУ одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка да наметне допуну закона којом се забрањује и кажњава негирање геноцида председник Скупштине Србије Ивица Дачић види као потпуно непотребну и уперену против интереса српског народа:

- Овај потез није добар, јер је иритантан и изазива поделе - рекао је Дачић гостујући на Пинку.

Он је додао да се тиме установљава обавеза да сви морају да пођу од тога да је српски народ геноцидан што је, истиче, супротно нашим интересима и не одговара истини, ономе што се десило у БиХ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)