СДА ЧИСТИ ПРАВОСУЂЕ: Шта се крије иза смене Гордане Тадић са места главног тужиоца БиХ

С. МИЉШЕНОВИЋ

28. 07. 2021. у 06:08

БОШЊАЧКИ политички корпус корак по корак заузима правосуђе БиХ. Након смене Србина Милана Тегелтије са чела ВСТС и именовања Халила Лагумџије из реда бошњачког народа, на ред је дошло Тужилаштво БиХ и смена главне тужитељке Гордане Тадић.

СДА ЧИСТИ ПРАВОСУЂЕ: Шта се крије иза смене Гордане Тадић са места главног тужиоца БиХ

Фото "Новости"

Она је смењена у понедељак одлуком ВСТС јер је покренут против ње дисциплински поступак. Иако ће остати још неко време на месту тужиоца док се не спроведе жалбени поступак очигледно је да, како кажу наши саговорници, Сарајево и СДА желе да потпуно овладају правосуђем.

- План СДА је да се Тадићева уклони из Тужилаштва БиХ, јер је отворила превише истрага о криминалу чланова ове партије. Кад се Тадићева уклони из Тужилаштва БиХ, Бошњаци ће да контролишу Суд БиХ, Уставни Суд БиХ, ВСТС и Министарство правде БиХ - кажу извори "Новости".

Да је Тадићева трн у око Бошњака, потврдио је и лидер СДА Бакир Изетбеговић који је изјавио коментаришући њену смену са позиције главног тужиоца Тужилаштва БиХ, да је имао примедбу на њен рад и да се "бави искључиво Бошњацима, посебно онима из СДА".

- Незамислива је ствар да се ово што се радило Осману Мехмедагићу или Фадилу Новалићу или Селму Цикотићу ради српским представницима - додао је Изетбеговић.

СМЕЊЕНА Гордана Тадић, Фото Независне Новине

Он је навео да је Тадићева урадила "неке ствари у додељивању предмета".

- То Тужилаштво које је водила Гордана Тадић се бавило искључиво Бошњацима, и то с фокусом на Бошњаке из СДА. То је по мени неприхватљиво - рекао је Изетбеговић.

Душанка Мајкић, српски делегат у ДН Парламента БиХ, каже да се нажалост враћамо у период од пре неколико година када је све било подређено бошњачкој политици и бошњачком правосуђу.

- Очито је Тадићева додирнула превише случајева који се тичу бошњачких политичара и као такву је изгледа требало сада што пре макнути - каже Мајкићева.

Она каже да је и занимљиво да нико из међународне зајендице не реагује и очигледно је то и порука РС како ће убудуће радити "бошњачко независно правосуђе".

НАПАДИ ЗБОГ АФЕРА

НЕНАД Стевандић, председник Уједињене Српске каже да је очигледно да иза смене Тадићеве стоји умешаност СДА у многе афере у Федерацији БиХ.

- Ту нису чисте намере СДА, а вероватно ће о томе размишљати када престану да нападају РС - каже Стевандић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)